Liepoja. Pakrantės baterija Nr.1

Autorius:
Kategorija: Liepoja

Liepoja ir Ryga – du turtingiausi fortifikacijos palikimu kaimyninės Latvijos miestai. Apie šių miestų įtvirtinimus Nieko Naujo sulauksite gausybės reportažų. O dabar pirmas jų – apie pakrantės apsaugos artilerijos bateriją Nr.1

Liepojos tvirtovė

Liepoja kaip uostas rašytiniuose šaltiniuose minimas jau 1263 m. Vienas iš įdomesnių faktų – 1418 m. lietuviai visiškai sudegino Liepoją, šio gaisro metu žuvo visi vietiniai gyventojai. Išaugus Liepojos, kaip prekybinio uosto svarbai, kylant grėsmei iš Prūsijos, rusų caro Aleksandro III įsakymu, kurio vardu ir vadinosi uostas, 1894-1898 metais buvo pradėtas statyti karinis uostas, miestelis bei stacionarūs Liepojos įtvirtinimai. Tuo pačiu metu buvo pastatytos 8-ios baterijos. Išlikusios tik keturios: 1-a (prie vadinamos šiaurinės tvirtovės), 2-a perdaryta ir netgi dabar naudojama kaip Latvijos kariuomenės arsenalas. Teritorija stebima galybe vaizdo kamerų, vaikšto ginkluoti dvikojai ir nekuklūs keturkojai sargybiniai.

Apmaudus faktas, kad toks milžiniškas įtvirtintas rajonas, dar nebaigus jo pilnai įrengti ir apginkluoti, taip ir nespėjo atlikti savo pirminės paskirties – 1915 metų balandžio 15 dieną Baltijos flotilės komendantas įsakė palikti Liepoją. Baterijos ir tiltai per kanalą buvo susprogdinti. 1-a ir 3-ia baterijos dar vėliau kentėjo nuo sovietų armijos, įvairių pratybų bei filmo “Moonzund” filmavimo metu.

Visų įtvirtinimų suprogdinti nepavyko, todėl dabar galime nuodugniai patyrinėti ir geriau išlikusius statinius, ir jų konstrukcines subtilybes ten kur jie susprogdinti. Nuo 1915 m. kranto linija gerokai pasislinkuso, todėl jūra nemažai prisideda prie tolesnio tvirtovės objektų nykimo.


Jūra skandina baterijos likučius


Artilerijos pabūklo kiemelis


Varžtai, kuriais prie fundamento tvirtinosi pabūklas


Amunicijos sandėlis šalia pabūklo kiemelio


Įėjimas į požemius


Tunelis


Antras aukštas po žeme, paskirtis kolkas neaiški


Baterijos pabūklų kiemeliai ir 2 aukštų amunicijos sandėlis

Bateriją Nr.1 rasti visai nesunku – ji šiauriausioje Liepojos dalyje, nepervažiavus nedidelio kanalo, juosiančio Liepoją. Vieta viešai lankomai, pažymėta kelių žemėlapiuose ir paženklinta kelio ženklais. Prie pat baterijos veikia vėjo jėgainė. Pasivaikščioti čia smagu ir įdomu bet kuriuo metų laiku, ką sėkmingai daro vietiniai gyventojai ir Liepojos svečiai. Mėgstantys riziką gali pamėginti išsimaudyti. Svarbiausia, vadovautis sveiku protu.

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė