Stančikų viadukai

Autorius:
Kategorija: Lenkija

Stančikai (Stańczyki), girdėtas pavadinimas daugeliui pakeliauti mėgstančių lietuvių. Tai nedidelė kaimo vietovė šiaurės rytų Lenkijoje garsi įspūdingo dydžio (36 m. aukščio ir 180 m. ilgio) geležinkelio viadukais.

Istorija

XX a. pradžioje, mažiausiai apgyvendintoje, tačiau strategiškai svarbioje Lenkijos dalyje kariniais tikslais – kariuomenės transportavimui buvo suprojektuota geležinkelio linija Goldapė (Gołdap) – Žydkiemis (Żytkiejmy) – Gumbinė (Gumbin). Tam tikslui buvo numatyta pastatyti daugiau nei 10 įvairaus dydžio tiltų ir viadukų.



Pietinio viaduko atidarymas. 1926 m.

Šiaurinis Stančikų viadukas buvo pradėtas statyti 1907 m. ir jau 1912 m. buvo paklota bėgių linija. Karo metu statybos nutrūko. Tik pasibaigus Pirmajam pasauliniui karui, 1923 m. statybos tęsėsi toliau ir 1926 m. atidarytas pietinis viadukas, kuris tarnavo kaip stebėjimo aikštelė ir kaip atsarginis viadukas, jei šiaurinis būtų susprogdintas.

Tarpukario metu 1927-1933 m. geležinkeliu kasdien maršrutą apvažiuodavo trys sąstatai, vežantys civilius ir turistus. Ir taip nedidelis keleivių kiekis dar labiau sumažėjo po 1933 m., kai Gėringo nurodymu Romincka miškas buvo apjuostas spygliuota viela konfidencialiems III Reicho „galvų” susitikimams. Savaitgaliais traukinys šiais bėgiais turistus, žvejus ir grybautojus vežiojo iki pat 1943 m.

Galų gale 1945 m. namo grįžtanti Raudonoji armija numontavo bėgius… Bėgių dungsėjimo čia nebesigirdi iki šiol.

Nuo 2004 m. viadukai atsidūrė privačiose rankose. Lankymas suaugusiam – 2 PLN, už vietą automobiliui teks mokėti papildomai.

Istorija desertui

1926 m. gegužės 31 d. visai netoli viadukų įvyko keistas ir retas įvykis. Stiprios audros metu staiga dingo ežero Tobell (Tobellus) vanduo. Po kelių akimirkų sekė galingas sprogimas, pakilo didžiulis vandens stulpas, 200 m spinduliu išlakstė milžiniški purvo gabalai, o vėliau ežeras užsitraukė žemės sluoksniu ir tik po poros mėnesių žemė nuslūgo į ežero dugną. Mokslininkai teigia, kad sprogimą sukėlė po ežeru susikaupusios irstančių augalų dujos – audros metu stipriai pakitęs vandens slėgis leido joms išsiveržti iš gelmės.

Recent Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė