Daugavgrīvas cietoksnis (tvirtovė)

Autorius:
Kategorija: Latvija

2010 metų birželio mėnesio fotoreportažas iš kaimynų sostinės Rygos, tiksliau, vieno įdomiausių neaiškaus likimo objektų Rygoje – 400 metų istoriją menančios Dunamunde, Daugavgrivos arba dar kitaip Усть-Двинск tvirtovės.


SSRS laikų nuorodos

Istorija

Tvirtovės istorija ilga ir įdomi, ją daug kartų puolė, daug kartų perstatinėjo. Tvirtovė tokį pavidalą įgijo ne iš karto, 1608 m. švedai čia pastatytė paprastą keturkampę pilį ir pagal istorines aplinkybes pavadino Neumunde.  Ją užgrobė lenkų kariuomenė, tačiau 1621 m. švedų karalius Gustavas II-asis, suorganizavęs 150-ties laivų desantą, atsiėmė Rygą ir abi jos tvirtoves. 1641 m. tvirtovė buvo perstatyta į penkiakampį bastioną, o jau 1670 m. nuspręsta perstatyti į tvirtovę su šešiais bastionais ir pavadinti senuoju, tvirtovės buvusios kitame upės krante pavadinimu, Dunamunde. 1680 m. pradėti darbai tęsėsi iki Šiaurės karo (1700-1721 m.) pradžios, kuomet rusų caras Petras I-asis užsibrėžė gauti Rusijai priėjimą prie jūros. Apsupus Rygą, o po to ir tvirtovę, švedai, kamuojami ligų ir alkio, buvo priversti pasiduoti. Rusai tvirtovę dar labiau sutvirtino ir taikiu metu naudojo kaip kalėjimą.
1775 m. tvirtovėje pastatyta cerkvė.
1852 m. į tvirtovę atvedama pirmoji ne tik Rusijoje, bet ir visoje rytų Europoje, telegrafo linija.
1893 m. įvedus komendantūrą tvirtovė pervadinta Усть-Двинск vardu.
Atšventus Rygos prijungimo prie Rusijos 200 metų jubiliejų, kuomet tvirtovėje apsilankė imperatorius Nikolajus II-asis, nuspręsta tvirtovę modernizuoti. Darbai pradėti 1912 m. Nebuvo apsiribota vien tvirtovės sienomis – kitame krante, Mangalsaloje, buvo pastatyti šešių artilerijos baterijų įtvirtinimai 6 colių Kane tipo pabūklas, dar trys baterijos 5,5 colių Vikkers tipo pabūklams salos gilumoje ir dvi baterijos milžiniškiems 10 colių (254 mm) pabūklams. Kairiajame Dauguvos krante pastatytos trys baterijos 6 colių pabūklams. Pati tvirtovė taip pat buvo gerai modernizuota ir po du metus trukusių darbų iš jūros pusės tapo praktiškai neprieinama.
Pirmojo pasaulinio karo metu visas Rygos įtvirtintas rajonas tvirtai laikė savo pozicijas ir tik karui įsibėgėjus, 1917 m. rugpjūčio 19-21 d. (rugsėjo 1-3 d.) atsitraukdami rusai susprogdino taip išpuoselėtą tvirtovę, 15 artilerijos baterijų, visą arsenalą ir parako sandėlius… Į tvirtovę įžengė vokiečių kariuomenė.
1919 metais tvirtovė ėjo iš rankų į rankas: sausio 3 d. ją užėmė Latvių bolševikai, gegužės 23 d. Latvijos nacionalinė kariuomenė, spalio 11 d. bermontininkai, 15 d. ją vėl susigąžino latviai. Po 1919 m. latvių valdžia objektui panaikino tvirtovės statusą, grąžino Daugavgrivos vardą.
Sovietų okupacijos laikais tvirtovėje buvo įsikūręs vilkikų divizionas bei povandeninių laivų brigada. 1993 m. rugpjūčio 31 d. rusų kariai paliko tvirtovę.
2005 m. atlikti šiokie tokie konservavimo darbai, tačiau dabartinė būklė (nuotraukos darytos 2010 m. birželio mėn.) tvirtovės išsaugojimo atžvilgiu toli gražu nenuteikia optimistiškai. Kada baigsis interesų konfliktai ir laiko tempimas neatsakys niekas.


Istorijos sluoksniai


Koridoriai


Kiemas


Gražu tai, kas paprasta


Generatoriaus patalpa?


Bėgiai sandėlio vežimėliams


←Убежище


Vienas sandėlių


Ruduo vasaros metu


„Vieta rūkymui“


Arkos


Nerūkyti


Sustojęs laikas


„Pašaliniams įėjimas griežtai draudžiamas“


Buvusios cerkvės varpinė, vėliau – vandens bokštas


Paslaptingai užrakintas namas tvirtovės centre


Šiame name dirbo už priešgaisrinę būklę atsakingas asmuo


Gražu, net žalia


Seniausio tvirtovės statinio, parako sandėlio, griuvėsiai

Pabaigai derėtų pažymėti, kad objekto lankymas mokamas, nustatytos lankymo valandos, bet visuomet yra išimčių.

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Showing 3 comments
  • Nauticalis
    Atsakyti

    Kaip lenkas lenkui pastebėsiu, kad tas, kuris ją atėmė iš švedų, buvo vardu Jonas Karolis Katkevičius. 🙂

  • track01
    Atsakyti

    Kaip apleistas pastatas tai tikrai yra svarus 🙂 su musu fortais nepalyginsi.

  • Tomas
    Atsakyti

    Nelabai supratau kodėl lankymas mokomas?Jei objektas neprižiūrimas ir netvarkomas už ką mokėti.Suprasčiau vyksta restauravimo darbai,norima padaryti kaip muziejų vienas kitas pinigas nepakenks,o dabar galima sakyti ima pinigus už nieką.
    Reportažas įdomus.

Jūsų nuomonė