Slapta desantininkų vadavietė arba „Brėžnevo bunkeris“

Autorius:
Kategorija: Visa Lietuva

Slaptas požeminis bunkeris vidury miškų, gerai užmaskuotas ir kariniuose žemėlapiuose pažymėtas kaip daržinė. Objektas, pareikalavęs daugiausia fizinių pastangų jį pasiekiant. Tačiau 10 kilometrų pėsčiomis išartais miško keliukais, uodų ir aklių sukąstos kojos ir galva buvo verti galutinio rezultato.

Be nuotraukų pirmiausia pažiūrėkit video filmuką, kuriame rodomas tas pats bunkeris, nufilmuotas 1977 metais!

Trumpa istorija

Dėmesio! Patekimas į šią vadavietę be savininkų leidimo NEGALIMAS. Langai užkalti, durys grotuotos ir užrakintos. Gadindami svetimą turtą, jūs pažeidžiate LR įstatymus ir galite būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn!

 

1975 m. giliai miškuose netoli Kazlų Rūdos pradėtas statyti SSRS 7-osios desantininkų divizijos slaptų objektų kompleksas, dar kitaip – „Kauno placdarmas“. Tarp numatytų daugiau nei 50 slaptų karinių objektų buvo 2250 m ilgio aerodromas, kuro bazė, generolų vila su erdvia valgykla, biliardine, pirtimi bei nedideliu baseinu ir, be abejo, slapta vadavietė, kuriai kažkodėl prilipintas „Brėžnevo bunkerio“ vardas.

Lietuvos TSR administracinio-teritorinio suskirstymo žinyne rašoma, kad „800 m nuo vilos buvo sunkiai aptinkama požeminė vadavietė (dar vadinama Brežnevo bunkeriu – iš viso 1000 m² ploto): ant paprastos kalvelės buvo daržinę primenančios kareivinės, o iš jų siauri ilgi laipteliai veda į požemį, kur temperatūra lygi žiemą ir vasarą. Bunkeryje, glūdinčiame 10 m po žeme, buvo įrengtos visos komunikacijos, veikė autonominiai elektros generatoriai, ventiliacijos sistemos ir palydovinis ryšys, karių (daugiausia – ryšininkų ir šifruotojų) gyvenamosios patalpos, valgykla. Bunkeryje buvo patalpa su bėgiais, iš kur į lauką būdavo išstumiama galinga ryšio antena, per kurią buvo galimas tiesioginis ryšys su Maskva.“ Dėl patalpos su bėgiais bunkeryje matyt kiek prasilenkta su tiesa, nes, apart avarinių išėjimų su mažytėmis durelėmis bunkerio gale, jokių patalpų susisiekiančių su išore nėra, bėgių taip pat. Jei tokia antena buvo, ji greičiausia galėjo būti išstumiama iš „daržinės“.

Gana nemažai apie placdarmą ir vadavietę prirašė Alvydas Dargis, kuriam ne tik reiktų padėkoti, bet ir su liniuote pirštus patiesinti už tokius fantastinius parašinėjimus, kaip „Girininkui nesyk tekę ten (bunkeryje – aut. past.) lankytis – net 50-60 metrų gylyje.“ Jo straipsnis, pas kolegą: www.urbanexploration.lt/…/lietuvosrytas.html

Filmas

1977 m. Tarybų sąjungoje buvo nufilmuotas labai gerai įvertintas karinis-kovinis filmas „В зоне особого внимания” apie keturių desantininkų grupės veiksmus per pratybas „Skydas“ gavusius užduotį užgrobti slaptą „priešo“ vadavietę. Vadavietė filme ir yra šis slaptas „Brėžnevo bunkeris“.

Nuostabus jausmas apima žiūrint filmo, nufilmuoto prieš beveik 35 metus, kadrus, kai rodomas ką tik aplankytas objektas. Mėgstantiems karinės tematikos filmus, primygtinai siūlau pažiūrėt ir šią juostą.


…visais kitais atvejais sušeria šernams


Kamufliažas


Visi langai užkalti


Абракадабра ir mes kitoj grotų pusėj


Pastatą skiria ilgas koridorius


Radę laiptinę, pirmiausia leidžiamės į bunkerį


Pasakiškai gražus piešinys ir kažkur matytos nuvažiuojančios durys


Iš tvankaus pastato siauru tuneliu leidžiamės į gaiviai vėsų bunkerį


Pagrindinis koridorius, taip pat matytas filme


Visa elektros įranga ir kabeliai švariai išmontuoti


Įdomus eksponatas vienoje ~50 m² patalpoje


Milžiniškas žemėlapio maketas


Atsarginis išėjimas san. zonoje (vieta taip pat parodyta filme)


Žvilgsnis atgal. Kažkada degė elektros instaliacija


Didžioji dauguma patalpų „steriliai iššluotos“


50kW elektros stoties likučiai, už jos – dyzelinio kuro cisterna


Dyzelinio variklio У1Д6-100АД likučiai


Variklis pagamintas 1962 m.



Atgal į pagrindinį vadavietės koridorių


Kylam aukštyn. Ventiliatorius ir jo skydinė laiptinėje


Patalpose tuščia ir tamsu


Lupenos


Pro plyšius gražiai žaidžia saulės spinduliai


Metas palikti vadavietę…

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Showing 13 comments
  • prowler
    Atsakyti

    Kiek supratau buvote Kazlu Rudoje kur sovietiniais metais buvo oro desanto kariuomenes Vakaru krypties vadaviete irengta.Ten dar turejo buti ir nemazas KTT takas,nes berods ten buvo 215-is poligonas?Ten desantura daznai treniruodavosi.

    • Nieko Naujo
      Atsakyti

      Nežinau kuri vieta tiksliai yra 215 poligonas, bet, kad Kazlų Rūdoj – faktas. Pakilimo takas vietoj. Nuo jo ir pradėjom pasivaikščiojimą miškais. Be kompaso, bet saulė jį neblogai atstojo.

  • Polububijus
    Atsakyti

    Va čia tai objektas! Filmą berods esu matęs dar per Šilelį, todėl nieko beveik neatsimenu, reikės pasižiūrėt. Užrašas „Vagystės ir vandalizmo atvejais perduodame policijai” žiūrisi šiek tiek ironiškai, labai dažnai asmenys, kabinantys tokias lenteles ir yra daugiausiai prisidėję prie minėto vandalizmo ir vagysčių 🙂

    • Mario
      Atsakyti

      Tai privatus objektas, priklausantis privatiems asmenims, privatizuotas is valstybes. Vagystemis uzsiima vagys, mes stengiames issaugoti si objekta, as pats asmeniskai bent karta per menesi ten lankausi, tenka keisti spynas, uzkalineti langus. Objekta saugo apsaugos firma, jei ten patekote nelegaliai, jusu kelione gali baigtis policijoje su rimtomis pasekmemis, tokiu atveju jau buve, zinome kaip kovoti su vandalais.

      • Jonas
        Atsakyti

        Va tokie kaip Mario, tik apsaugos firmom ir mentais pagastint tesugeba – nusipirkot objekta, tai darykit ka nors su juo, kad zmones galetu patekt. O cia verkiat kad spynas nudauzo, prichvatizatoriai nelaimingi.

      • Adomas
        Atsakyti

        O kaip galima susisiekti su savininkais dėl legalaus apsilankymo?

        • Nieko Naujo
          Atsakyti

          Pirmiausia, parašyti į info eta niekonaujo.lt, nenoriu čia viešinti kontaktų.

  • Giedrius
    Atsakyti

    Laba diena parašiau laišką į info eta niekonaujo.lt gal galima būtų gauti bunkerio savininkų telefono numerį?
    Dėkoju.
    Giedrius.S

  • Arūnas
    Atsakyti

    O man teko tą bunkerį statyti, tarnaujant kariuomenėje 1976-77 metais.Turiu už tą statybą ir apdovanojimą.Būtų įdomu pažiūrėti po tiek metų.

  • Darius
    Atsakyti

    Planuoju dviračių žygį ar įmanoma gauti kontaktus ir pasiorganizuoti ekskursiją?

  • Rimas
    Atsakyti

    Dariau, dabar tik iš išores pasižiūrėsi, nes viduje viskas remontuojama ir nelabai įlysi… Vila, kuri netoli šitos vadavietės irgi saugoma ir rekonstruojama… Va kai viska pabaigs, tai manau bus neblogas objektas, aišku su Latvijos Litgane nepalyginsi, bet vistiek turėtų būti įdomu… Va kai pirmus kartus čia papuolėme ir nebuvo metalo vagys praėję, tai buvo tiesiok įspūdingas objektas, tiek vadaviete, tiek vila ir viskas veikė… Jei sudomins apie ta vieta parašyk man į rimasnerimas(eta)inbox.lt parašysiu plačiau ir kas ir kaip.

  • Nikolas
    Atsakyti

    Sveiki. Kaip dabar ten patekti?

pingbacks / trackbacks
  • […] Prieš kelerius metus dar buvo galima patekti į vidų. Jūs jau nebepateksime, mes – irgi. Nebent šeimininką pasigautumėte ir išsikaulytumėte kaip nors. Nors ten nėr ką žiūrėt. O kas šiek tiek buvo žiūrėti, tai pasigrožėkite nuotraukomis čia. […]

Jūsų nuomonė