Hitleris. Pašto ženklai

Autorius:
Kategorija: Virtualus Muziejus

Trumpa istorija, kaip netikėtai antrojo pasaulinio karo metų pašto ženklai su Vokietijos reichskanclerio atvaizdu atsirado mano namų lentynoje.

Kartą išlėkėm tiesiog pasivaikščioti po Klaipėdą, taip sakant – prasiblaškyti. Bevaikštant po senamiestį Aukštojoje gatvėje aptikome besibaigiantį blusturgį. Nieko ypatingai įdomaus neradome, tik kelis Sovietinius ženkliukus. Traukiam toliau ir staiga iš užnugario išdygsta trejetas bomžalkogolikų, vienas jų gan rišlia kalba bando įsiūlyti porą pašto ženklų. Tvirtina, kad jie seni ir labai vertingi, bet kaip man parduos už 10 litų, nes turgus jau baigiasi… Apžiūriu, išpeikiu ženklus, kad jie antspauduoti ir nieko verti, pasirausiu kišenėje ir ištraukiu saujelę smulkių (iki 2 litų). Pardavėjas nelabai patenkintas, bet sutinka ir už tiek, juk gerkę pakvėpint kažkuo reiks 🙂

Būtų kasdienė istorija, jei ne du pardavėjo sėbrai sustoję man už nugaros ir jau besitaikantys apžiūrėti mano kuprinės turinį. Budri žmonos akis tą pastebi ir visi taikiai išsiskirstom.

Grįžęs paieškojau informacijos apie pašto ženklus – vienas neantspauduotas tos serijos ženklas kainuoja 6-9 USD. Sakyčiau, neblogas sandėris, galėjęs kainuoti kur kas daugiau, jei kuprinė būtų palengvėjusi.


12 pfenigų pašto ženklas


60 pfenigų pašto ženklas

Recent Posts

Facebook komentarai:

Showing 6 comments
  • kept
    Atsakyti

    Neblogai. Bet vat įdomu ar užrašas OSTLAND šiek tiek vertės neprideda?..

  • arnas
    Atsakyti

    as turiu kruva tokiu zenklu su hitleriu visa spalvu palete

  • Vladas
    Atsakyti

    Domiuosi filatelijos mirštančia sritimi… 12 Pf pašto ženklas su perspaudu „Ostland” ir anstpauduotas (perėjęs paštą) vertas iki 1,6 euro. 60 pfeningų vertas panašiai. Siuntėjas ir adresatas turi vertę tik tuomet, kai pašto ženklas užklijuotas ant voko (ir tai, retais atvejais). Kartais vertės prideda antspaudas, kuris gali būti retesnis, naudotas trumpai egzistavusiame pašte (šiuo atveju jis yra per daug ištrupėjęs ir kažką pasakyti yra sunku).
    60 pf ženklai kursavo 1941 nacių Vokietijoje. Ženklai su perspaudu „Ostland” kursavo pabaltijo valstybėse nacių okupacijos metais 1941-44 metais. Iš viso šiam reikalui buvo perspausdinta 18 ženklų (visus juos galite pamatyti vieno kolekcionieriaus skanuotoje kolekcijoje https://sites.google.com/site/montekristofilatelija/ostland). šie ženklai nėra reti.
    Apskritai jeigu domina Lietuvos pašto istorija, tai pats stipriausias internetinis puslapis yra http://lithuanianphilately.com/, labai žaviai padarytas internetinis katalogas http://stamps.adie.lt/ (tik kainos truputėlį senstelėjusios ir čia nerasite okupacinio periodo pašto ženklų).
    Apskritai pirkinys, nors nelabai vertingas (~10 litų), apsimokėjo 😉

Jūsų nuomonė