30 metrų gylyje po Budapeštu arba Pál-völgyi–Mátyás-hegyi urvuose

Autorius:
Kategorija: Vengrija

Vengrija, Budapeštas. Ką veikti, kur nueiti, ką pamatyti? Šiek tiek paieškojęs, radau šį tą nekasdieniško – poros gerų valandų šliaužimo ir laipiojimo ekskursiją Pál-völgyi–Mátyás-hegyi natūralios kilmės urvų sistemoje. Grįžtant iš Italijos subūriau nedidelę komandą, su kuria čia patyrėme nuostabių akimirkų.

Dėl ekskursijos elektroniniu paštu tariausi iš anksto, dar Lietuvoje, nes nuvykę tiesiai į vietą greičiausia būtume gavę grįžti nukabinę nosis. Sutartoje vietoje, Budapešto centre mus pasitiko puikiai angliškai kalbantis gidas László, pusvalandis kelionės miesto autobusais ir mes buvome vietoje. Gavome šalmus su prožektoriais, kostiumus, kai kurie net batus ir netrukus jau trypėme prie įėjimo į urvus. Išklausę instruktažą kaip lįsti, slysti, šliaužti, ką daryti ir ko ne nusileidome gilyn 8-9 metrų aukščio kopėčiomis. Gavau įspėjimą, kad vertėtų  fotoaparatą palikti, nes bus siaura, drėgna, purvina ir nepatogu, bet daiktas yra tam, kad jį naudotum, todėl palikti jo negalėjau. Tai iš tiesų kėlė nepatogumų, bet nieko nėra neįmanomo.

Trumpai apie urvus. Budapeštas žinomas karšto vandens šaltiniais. Jie per ilgus šimtmečius grauždami kalkakmenio uolas ir sukūrė šį milžinišką urvų labirintą, kuris, manoma, siekia per 100 kilometrų. Šie urvai kadaise buvo pilni vandens, vėliau, nusileidus jūros lygiui, pamažu nusausėjo. Pats ilgiausias urvas Budapešte yra Pál-völgyi–Mátyás-hegyi – 20,1 km ilgio urvų sistema, kurioje ir lankėmės. Be abejo, apėjome tik dalį urvo, kuri labiau tinkama žmonėms be patirties, kitos dalys prieinamos tik profesionaliems speleologams. Antrojo pasaulinio karo metais Vokiečių armijos kariai aplankytame urve buvo įsirengę kuklią koplytėlę. Urvai atrasti gana neseniai, maždaug prieš šimtmetį.

Ekskursija vyko neskubant, kad neįvyktų nelaimingų atsitikimų. Prieš kiekvieną kliūtį ar siauresnį praėjimą gidas nupasakodavo veiksmus, kuriuos turėtume atlikti. Išėję į didesnes erdves palaukdavome kol susiburs visa grupė ir mažumėlę atsikvėpę, išklausę gido pasakojimų ar uždavę jam iškilusius klausimus, tęsdavome toliau. Vienas iš klausimų, be abejo, buvo – kiek žmonių čia žuvo. Deja, nei vienas turistas dar niekur nebuvo įstrigęs, įkritęs ar nukritęs… Ekskursija yra visiškai saugi, jei galvoje smegenys, o ne manų košė. Vienintelė atminimo lenta urve yra skirta Veronikai Mikolovits, artimai vietinių speleologų draugei, kuri žuvo po akmenimis kalnų griūtyje.

Tos dvi nepakartojamos valandos po žeme prabėgo kaip pusvalandis. Ekskursijos kaina vienam žmogui apytiksliai tik 50 litų! Rekomenduoju! Ir visai nesvarbu kiek gimtadienių atšventei ar kiek mėsainių vienu prisėdimu suvalgai…

Kontaktai ir kita informacija: barlangaszat.hu


Prieš leidžiantis kiekvienas turėjo mintinai išmokti urvų žemėlapį… (juokauju)


Paskutiniai pasitikrinimai prieš paliekant dienos šviesą


Žemas prieangis


Aikštelė iš kurios leidžiamasi gilyn, į urvų labirintą


Instruktažas


Pirmasis išbandymas – nusileidimas 8-9 metrų aukščio kopėčiomis


Čia niekas neskuba. Saugumas svarbiausia, tad palaukiam kol kliūtį įveiks visi.


Pirmoji „skylutė“, kuria reiks čiuožti žemyn


Kai kur išlendam į didesnes erdves


Pertraukėlė


Keliautojas, žygeivis, aktyvaus gyvenimo propaguotojas ir t.t., kolega Dainius Pilypas


Esant galimybei, patyrinėju nuošalesnius kampelius


Mano brangioji sesuo šįkart kartu ne tik žygiuose pėsčiomis


Kai kur teko pačiuožinėti


Visada reikia žiūrėti kas po kojomis


Vietomis labai slidu, bet bendromis jėgomis viskas įveikiama


Nedidelis urvelis pavadintas Mikės Pūkotuko ola


Daugiau nei 10 metų speleologija užsiimantis gidas László Berecz prie „knygos“


Kiek metų šiai kriauklei?


Klaustrofobija gydoma tokiais metodais


…ir tokiais


Laukiam kol visi susirinks


Poilsis


Atminimo lenta kalnų griūtyje žuvusiai gido kolegei


Pavargę, murzini, bet laimingi


Mūsų lietuviška komanda (be manęs)


Nuotrauka iš stendo


Stendai, gaila, tik vengrų kalba


Išlydėjo mus toks skirtingų akių katinėlis


…ir gurkšnis vengriško alaus

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė