Maljorkos fortų kontrastai. Illetes fortas

Autorius:
Kategorija: Kitos šalys

Vieną karštą popietę perlipę per tvorą su grasinančiais įspėjimais apie galimą pavojų sveikatai valandėlę pašmirinėjome ištuštėjusiame ir senokai nenaudojamame forte. Keletas radinių maloniai nustebino.

Be tokių apleistų fortų Maljorkoje yra ir keletas pritaikytų šiuolaikiniams poreikiams.

Pabūklas Illetes forte

Fortas, gaila, ne Lietuvoje, iki jo nei daug, nei mažai – tiesiu taikymu apie 2000 km. Bet dabar ne apie tai. Šis fortas Maljorkoje buvo skubiai pastatytas XIX a. pabaigoje Ispanijai konfliktuojant su JAV dėl Kubos ir Filipinų. Pakrantės gynybai to meto statybos fortuose buvo sumontuoti 150 ir 240 mm pabūklai. Kaip žinia, karas truko neilgai – tik šešis mėnelius, o ispanai prarado ne tik savo kolonijas, bet ir praktiškai visą laivyną. Prieš pirmąjį pasaulinį karą paskubomis įrengtas fortas buvo modernizuotas, įrengtos požeminės kareivinės, amunicijos saugyklos. Iš viso Maljorkos gynybai buvo pastatyta apie 20 fortų: 10 pietinėje pakrantėje, 7 rytuose ir 3 dengiančios šiaurinę pakrantę. Fortai, su nedidele pertrauka per pilietinį Ispanijos karą, buvo modernizuojami iki pat antrojo pasaulinio karo pabaigos. Apie šio forto pritaikymą vėlesniais laikais žinių nėra, bet pagal įrangos liekanas galima spėti, kad dar pakankamai neseniai forte buvo vykdoma kažkokia veikla. Dabar aplink fortą kaba simboliniai apie tykančius pavojus įspėjantys ženklai, tačiau tai ne kliūtis vietiniam jaunimui, urban exploreriams ar šiaip smalsesniems čia lankytis.

Dauguma Maljorkos fortų šiuo metu atsidūrė privačiose rankose ir yra pavojingos būklės. Be abejo, yra ir kitokių pavyzdžių, pvz. Torre d’en Pau fortas puikiausiai integruotas į miesto infrastruktūrą ir jame įrengtas parkas su vaikų žaidimų aikštele net per daug nekeičiant pradinės forto išvaizdos. Dar įdomesnis yra Cap Rocat pritaikymas, jį aš mintyse net pavadinau digerių pensininkų rojumi – forte įrengtas prabangus viešbutis su restoranu bei nuostabiais vaizdais į Viduržemio jūrą. Būtinai užmeskit akį į jų tinklapio galeriją, nuostabi vieta pasyviam poilsiui (už atitinkamą sumą, aišku).


Cap Rocat fortas-viešbutis (šaltinis: caprocat.com)


Gynybinis griovys ir Illetes forto vartai


Amunicijos sandėliai prie pabūklų pozicijų


Sviedinių pakėlimo mechanizmas


Prabanga


Narvelyje


Šiuolaikinis klozetas


Vienas įdomesnių grafiti


Metaliniai laiptai į pabūklo kiemelį


Požeminė poterna


Siurblio likučiai forto požemiuose


Požemiai


Kiemas


Unikali tvora


Elektros instaliacijos likučiai


Forto viduryje griovys su pastatais


Lentelė ant pastato


Pastato viduje


San. mazgas


Ventiliacijos likučiai pastogėje


Stogo čerpės gamintos iki šiol veikiančiame Escofet fabrike


Budinčiojo postas


Kitoje kiemo pusėje pastatai labiau apsaugoti


Parako sandėlis su įgriuvusia perdanga


Įdomiausias radinys – sviedinių presavimo staklės


Puikiai veikiančios, suteptos alyva


San. mazgas


Pagrindiniai forto vartai


Palikom kaip radom – neužrakintus

Panaudota informacija iš mallorcadaysout.com

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė