Spiralinis tunelis ir artilerija ant kalno Norvegijoje

Autorius:
Kategorija: Kitos šalys

Likus dviem valandom iki skrydžio atgal į gimtinę ir šimtui kilometrų kelio iki oro uosto surizikavome užkilti spiraliniu tuneliu į kalvą Drammen’o pakraštyje ir paskutinį kartą pasimėgauti Norvegiško peizažo panorama.

Tunelis

Apie ant kalvos esančią, tiksliau, buvusią artilerijos bateriją reiktų pasakoti pirmiausia, nes ji atsirado anksčiau nei tunelis, bet tai nieko nekeičia.


Įvažiavimas į tunelį kalno papėdėje

Spirale vadinamas tunelis pernai šventė savo penkiasdešimtmetį, tai pats lankomiausias Drammen’o objektas. Tuneliu pakilus į viršų galima mėgautis įspūdinga panorama, pasivaikščioti kalnų takeliais. Beja, tunelio atidarymo metais Drammen’o miestas pasitiko savo 150 metų sukaktį.

Tunelio ilgis, lyginant su ilgiausiu pasaulyje, 24,5 km ilgio Laerdal – Aurland kelių tuneliu (taip pat Norvegijoje), labai nedidelis – tik 1650 metrų. Tačiau važiuojant juo tenka 35 metrų spinduliu atlikti 6 apsisukimus 9 metrų pločio keliu – taip pakylama 215 metrų aukščiau Drammen’o upės. Iš pradžių pačio tunelio aukštis vos viršijo standartinio kambario aukštį – 3,1 metrą, tačiau vėliau buvo kiek paaukštintas.

Idėja įrengti tokį tunelį kilo inžinieriui Eivind’ui Olsen’ui. Vietoj įprasto akmens karjero kelių tiesimo medžiagoms išgauti jis pasiūlė išsprogdinti spiralinį tunelį iki Bragernesåsen (nedidelė gyvenvietė ant kalno). Sprogdinimo darbai buvo baigti 1953 metais, jų metu išgauta 70000 kubinių metrų akmens skaldos.

Pakilus į viršų, nesunkiai galima rasti memorialinę lentą šio tunelio tėvui.

Kiek realiai trunka ir kaip atrodo kelionė šiuo tamsiu tuneliu aukštyn ir žemyn galite pamatyti video klipe žemiau.

Artilerijos baterija

Vestre Batteri (vakarinė baterija) buvo įrengta 1905 m. kylant grėsmei iš kaimyninės Švedijos. Tai buvo viena iš kelių tuo metų įrengtų baterijų. Įspūdingais fortifikaciniais sprendimais baterija nepasižymėjo – čia 35 metrų ilgio plokštumoje buvo įrengtos keturios maišais atskirtos pabūklų aikštelės, o nuo priešo ugnies saugojo 110 cm aukščio granitinis brustveras. Papildomai apsaugai iš kairiojo flango taip pat panaudoti smėlio maišai. Kiek aukščiau, už 30 metrų įrengtas komandinis punktas ir ugnies koregavimo postas. Baterijos užnugaryje, dalinai uždengtoje erdvėje buvo numatyta vieta amunicijos vežimams.

Pozicijose stovėjo 10,5 cm kalibro M1901 Schneider ir M1904 Cockerill pabūklai galėję šaudyti 7200 m spinduliu. Jų užduotis buvo dengti pietines Drammen’o prieigas, taip pat stabdyti priešo artileriją piečiau esančiame Konnerud miestelyje, galinčią palaikyti pėstininkus bandančius kirsti upę.

Šiuo metu baterijos vietoje stovi vienas gražiai atrestauruotas M1904 Cockerill modelio pabūklas, pagamintas Thorsten’o Nordenfelt’o gamykloje Švedijoje. Vieną kitokio modelio kaponierinį Nordenfelto pabūklą esu matęs Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune. Tiesa, eksponuojamas jis tamsiame kampelyje prie tualetų (gal dabar situacija pasikeitusi)…


Taip dabar atrodo artilerijos baterijos vieta


Drammen’o panorama


Puiki vieta ramiam poilsiui


Tolumoje – Drammen’o geležinkelių mazgas


Naujasis tiltas per upę


Apžiūrėkim pabūklą iš arčiau


Vokiečių kareiviai prie pabūklo (Šaltinis: forum.axishistory.com)

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė