«Стрела-1» (9К31, SA-9 Gaskin), zenitinis raketinis kompleksas (atnaujinta)

Autorius:
Kategorija: Technika

Neseniai, pasinaudojęs lanksčia nuolaidų sistema viename prekybos centre įsigijau Н. Л. Волковский sudarytą illiustruotą enciklopediją „Современная боевая техника: Сухопутные войска“ ir pagaliau suradom tikslų modelį mašinos, kuria karinę tarnybą sovietų armijoje atliko mano tėtis.

Paskirtis, istorija

Zenitinis raketinis kompleksas «Стрела-1», pagal NATO klasifikaciją SA-9 Gaskin, skirtas motorizuotų pėstininkų ir tankų pulkų dengimui nuo oro atakų, trumpiau tariant, priskiriamas priešlėktuvinės gynybos priemonėms. Komplekso vyr. konstruktorius – technikos mokslų daktaras, profesorius, akademikas Александр Эммануилович Нудельман (1912 – 1996), sukūręs virš dešimties karinės ginkluotės elementų ir kompleksų, tarp jų ir šį.

Į sovietų armijos ginkluotę žemai skrendančius taikinius galintis sunaikinti kompleksas įtrauktas 1968 m., daugelyje šalių naudojamas iki šiol, pvz., Rusijos sausumos pajėgos 2010 m. duomenimis turėjo 800 šio modelio zenitinių raketinių kompleksų. Mašinos bazė – šarvuota žvalgybos ir patruliavimo transporto priemonė БРДМ-2 (Бронированная Разведывательно-Дозорная Машина – 2), apginkluota paleidimo įtaisu su keturiomis valdomomis zenitinėmis raketomis 9М31, patalpintomis į transportavimo-paleidimo konteinerius bei optinėmis aptikimo ir nusitaikymo priemonėmis.

Valdoma zenitinė raketa galvutėje turi fotokontrastinį automatinio nusitaikymo įrenginį. Raketos turi dviejų režimų kieto kuro variklius, kontaktinius ir nekontaktinius optinius sprogdiklius.

Modernizavus kompleksą, jis buvo papildytas pasyviuoju radijo ieškikliu ir 1970 m. į ginkluotę įtrauktas patobulintas variantas 9K31M «Стрела-1M» su sumažintomis artimiausiomis ir žemiausiomis taikinio sunaikinimo zonomis bei mažesne raketos nusitaikymo paklaida.

Kompleksai buvo tiekiami Varšuvos sutarties šalims, Alžyrui, Angolai, Beninui, Bisau-Gvinėjai, Gvinėjai, Egiptui, Indijai, Irakui, Jemenui, Jugoslavijai, Kubai, Libijai, Mauritanijai, Madagaskarui, Maliui, Mozambikui, Nikargvai, Sirijai ir Vietnamui.

Skaičiai

  • raketos svoris – 30 kg;
  • raketos kovinės dalies svoris 3 kg;
  • skrydžio greitis – 420 m/s;
  • efektyvus atstumas iki taikinio nuo 0,5 iki 4,2 km, aukštis nuo 30 iki 3500 m;
  • mašinos variklio galingumas – 140 AG;
  • maksimalus greitis asfaltu – 95 km/h;
  • maksimalus greitis vandenyje – 10 km/h;
  • maksimalus nuvažiuojamas atstumas vienu užsipildymu – 750 km;
  • masė kovinėje parengtyje – 7 t;
  • ekipažas – 3 žmonės;
  • pagaminta daugiau nei 1350 kompleksų.

Video

Trumpa video ištrauka iš tikrai neblogai susuktos serijos apie apie rusišką artileriją «Из всех орудий». Visas serijas nesunkiai rasit internete, pvz. čia. Besidomintiems artilerija ar karo istorija rekomenduoju peržiūrėti visas serijas.

Pikantiška istorija

Vykstant karinėms pratyboms poligone netoli Palangos, nepatyręs vairuotojas įvairavo „Strėlę-1“ į gilų griovį, mašina trenkėsi į griovio šlaitą. Tuo metu mano tėtis sėdėjo taikytojo bokštelyje, optinis taikiklis kaip tyčia buvo be guminės apsaugos, taigi smūgio metu įsitaisė „mėlynus akinius“, o viršesnis karininkas konstatavo: „Ты убит!“.

Recent Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė