Dokumentinis filmas „Misija Sibiras ’13. Tiumenė“

Autorius:
Kategorija: Aktualijos

„Misija Sibiras ’13. Tiumenė”, tai pirmasis mano dokumentinis filmas, pasakojantis apie projektą Misija Sibiras kaip priemonę puoselėti jaunimo pilietiškumą, patriotiškumą ir kartų dialogą nepaprastai įdomiu ir nenuobdžiu būdu. Filme nuotaikingai pasakojima ne tik apie Misija Sibiras ekspediciją į buvusias tremties vietas, jame netrūksta ir projekto užkulisių, įdomių ir šmaikščių tremtinių pasakojimų.

Tiems, kam įdomu, trumpai papasakosiu apie šio filmo gimimą.

Pirmiausia, dar iki ekspedicijos į Tiumenės sritį, neturėjau jokio žalio, mėlino ar raudono supratimo koks bus šis filmas. Juo labiau, kad iki šiol nebuvau kūręs, filmavęs, režisavęs nei vieno filmo, nors gyvenu ir dirbu apsuptas žmonių, kurie tą daro kasdien. Visi jie man labai pagelbėjo, visada turėjau su kuo pasitarti, pasiginčyti ir išsakyti savo nuomonę. Į vėžias įšokti padėjo dokumentinio filmo „Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus“ režisierė Edita Kabaraitė. Kaip bebūtų, mintyse viso piešinio koks turi būti filmas neturėjau net ir grįžęs iš ekspedicijos, kada parsivežiau per 40 valandų filmuotos medžiagos.

Turimą medžiagą, prasidėjus Misija Sibiras pristatymams papildė tremtinių pasakojimai. Čia turiu pasakyti, kad esu labai dėkingas visiems ir net pačiam Dzeusui už galimybę gyvai išklausyti jų istorijų, o klausydamas Antaninos ir Birutės pasakojimo Varėnos bibliotekoje visą valandą sėdėjau su šypsena iki ausų galiukų. Tokios koncentruotos pozityvumo dozės dar niekada nebuvau gavęs.

Instrukciją kaip konstruojami filmai gavau iš Arūno Matelio. Taip, iš to paties krūvą apdovanojimų ir už Lietuvos ribų gavusio labai jautraus dokumentinio filmo „Before Flying Back to the Earth” autoriaus. Jis labai šiltai priėmė į svečius, parodė savo virtuvę, kur ir kaip gaminami filmai. Ačiū Arnui Marcinkui už suorganizuotą susitikimą su šiuo režisieriumi.

Pats filmo montažas, jei laiką sutrauktumėm ir išmestumėm kuklius miego intarpus, truko apie dvi savaites. Sunkiausia montuojant buvo atsisakyti kai kurių epizodų, iškarpyti, sutrumpinti siužetus bei interviu ir kai kurių pasakojimų nedėti visai, nes reikėjo sutilpti į ribotą filmo trukmę, kurią padiktavo nacionalinis transliuotojas LRT. Dėl šių priežasčių filme neatsirado vietos įdomiai istorijai apie drauges, mūsų pagalba suradusias viena kitą po 50 metų, nuoširdaus tremtinės iš Aukštadvario pasakojimo apie tremtį jau išnykusiame Verch Kamenka kaime, nakvynės ant Jurgos upės skardžio su tūkstančiais uodų, bet nuostabia koše su spirgais ir gardžia kava ir t.t.

Nepaisant visų apkarpymų džiaugiuosi savo kūriniu ir tikiu, kad Mintį pavyko perteikti. Į premjerą kino teatre „Pasaka“ atėjęs profesorius Vytautas Landsbergis nusistebėjęs, kad tai pirmas mano darbas, pagyrė ir paskatino nesustoti. Todėl nuoširdžiai tikiu, kad šis kūrinys nebus pirmas ir paskutinis.

Na, o pabaigai dar kartą prasuksiu titrus.

FILMĄ KŪRĖ:
Donatas Žvirblis

UŽKADRINIS BALSAS:
Andrius Lygnugaris

GARSO MASTERINGAS:
Aivaras Vilkas

MISIJA SIBIRAS ’13 EKSPEDICIJOS DALYVIAI:
Dominykas Dvylys
Donatas Žvirblis
Erika Fuks
Gintautas Alekna
Ieva Matulevičiūtė
Justinas Marcinka
Karolis Kavoliūnas
Laura Žūsinaitė
Kotryna Vilkaitė
Neringa Aleksonytė
Matas Kasperavičius
Oksana Komar
Paulius Bartkus
Silvija Guzelytė
Tomas Šyvokas
Valerij Olechnovič

PROJEKTO MISIJA SIBIRAS ORGANIZATORIAI:
Labdaros ir paramos fondas Jauniems

AČIŪ:
Arnui Marcinkui
Ignui Rusilui
Tadui Valančiui
Arūnui Mateliui
Julijai Ciurupai
Daliui Kalinauskui
Editai Kabaraitei
Agnei Verksnytei
Neringai Skrudupaitei
Vilijai Želvienei
ir visiems kitiems vienaip ar kitaip prisidėjusiems prie Misija Sibiras projekto gyvavimo ir šio filmo gimimo.

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Comments

Jūsų nuomonė