Vilkiškių dvaro rūmų atgimimas

Važiuodamas pro šalį nesitikėjau pamatyti taip išgražėjusių rūmų ir, juo labiau, apžiūrėti jų vidų. Šiuo metu rūmai labai primena Kinder siurprizą – pakuotė daili, bet nežinai ką rasi viduje…

Šiek tiek istorijos apšilimui

Šalčininkų rajono savivaldybės ruporas www.salcininkai.lt pranešimuose apie Vilkiškių dvarą nuolat kopypeistina informaciją su klaidomis. Pasak jų: „Vilkiškės – dvarvietė vaizdingame Merkio upės slėnyje. XIX a. priklausė Domochovskiams. Už dalyvavimą 1863 m. sukilime caro valdžia dvarą konfiskavo ir perdavė generolui Maksimovui.“ Viskas kaip ir gerai, jei Žaneta iš antro aukšto kunigaištiško kraujo Dmochovskiams nebūtų padovanojusi dar vienos raidės O.
O štai Dmochovskiai savo giminėje turėjo vieną gana gabų tapytoją Vincentą Dmochovskį (Dmochowski, Wincenty). Tapė jis kažkodėl nedidelius, maždaug A4 lapo paveikslus – gal dažai buvo deficitiniai, gal kuklumas neleido (kas čia žino?), bet tapė neprastai ir lenkiški internetiniai archyvai dabar leidžia mums pažvelgti į Medininkų, Trakų salos pilių griuvėsius tokius, kokie jie buvo 1853-1854 metais. Dar įdomiau, kurią sostinės gatvelę nutepė Vincentas?

Palikim Dmochovskius amžinoje ramybėje ir pabandykim nustatyti kada buvo pastatyti mediniai dvaro rūmai. Čia, kaip neretai nutinka, pasiklystame tarp skirtingų šaltinių. Kultūros paveldo departamento duomenų bazėje nedrąsiai nurodyta, kad tai nutiko XIX a. pab. – XX a. pr., Šalčininkų ruporas skelbia, kad šie rūmai pastatyti 1847 m., o VĮ Registrų centro Vilniaus filialo duomenimis statybų pradžia ir pabaiga sutampa su I-osios pasaulinės tragedijos baigtimi, 1918 metais. Spręsti jums. Vaikams užteks frazės „Seniai, seniai…“ Tiesa, rūmų cokolyje galime rasti betone įspaustą skaičių 1936, kuris nurodo tais metais vykdytą rūmų restauraciją – nors viena data tikra.

Vilkiškių dvaro rūmai 2010 m.

Nėra apibrėžtas ir tikslus laikotarpis, kuriuo rūmuose veikė pagrindinė mokykla. Aišku tik tiek, kad sovietmečiu dvaro teritorijoje buvo organizuojamos Šalčininkų ir gretimų rajonų vaikų ir jaunimo vasaros stovyklos. Tai, kas liko prabėgus ne vieniems metams po šios veiklos nutraukimo užfiksavo kolega reportaže „Vilkiškių dvaras – sveiki sugrįžę į mokyklą“.

Dabartis

Šiuo metu visas tarybinis šlamštas jau paliko dvaro rūmus, čia finišo tiesiojoje I-asis Vilkiškių dvaro atnaujinimo projekto etapas, kurio užduotis – pakeisti langus bei duris, suremontuoti stogą bei sienas, pakeisti įėjimo (fasado) duris, įrengti žaibosaugos sistemą. Šio etapo piniginė išraiška – 941251 Lt ES paramos fondų pinigų, 1/10 sumos skirta iš Šalčininkų rajono savivaldybės biudžeto.

Užbaigus pirmąjį etapą, turėtų prasidėti II-asis, kurio metu būtų tvarkomas interjeras. Rūsyje planuojama įrengti sandėlį ir pagalbines patalpas, pirmame aukšte numatyta kompiuterių klasė bei kitos edukacinės patalpos, o erdvioje palėpėje bus poilsio zona su 30 lovų.

Trečiasis etapas apims rūmų aplinkos sutvarkymą. Planai dar migloti, bet tikėtina, kad bus atkurtas rūmų priešakyje buvęs apskritas fontanas su skulptūra, įrengtas paplūdimys prie Merkio ir t. t.

Nors rūmai teisėtai priklauso Šalčininkų savivaldybei, sklinda kalbos apie galimą turto privatizavimą. Nenuostabu – sutvarkius rūmus ir aplinką, čia bus tikras rojaus kampelis.

Nuošaliai stovintis dvaras ir dabar nėra užmirštas. Kasmet čia vyksta medžiotojų sąskrydžiai, užsuka turistai, pastarosiomis dienomis VU studentai kažkokį filmą suko. Žmonės džiaugiasi, kad dvaras gražėja, o kai kuriems ir apmokamo darbo atsiranda.

Užteks kalbų, pasidairykim į dvaro rūmus iš išorės ir pažiūrėkim kaip jie dabar atrodo viduje.

Vilkiškių dvaro rūmų fasadas
Vilkiškių dvaro rūmų fasadas

Pietinis rūmų kampas
Pietinis rūmų kampas

Krosnis hole
Krosnis hole

Antra patalpa rūmų centre su rozete
Antra patalpa rūmų centre su rozete

Didžiausia patalpa rūmų vakariniame kampe
Didžiausia patalpa rūmų vakariniame kampe

Krosnis vakarinėje patalpoje
Krosnis vakarinėje patalpoje

Patalpa rytinėje dalyje
Patalpa rytinėje dalyje

Leiskimės į rūsį
Leiskimės į rūsį

Išilginis rūsio koridorius. Vaizdas į PR
Išilginis rūsio koridorius. Vaizdas į PR

Patalpa rytiniame kampe
Patalpa rytiniame kampe

Arka po priekiniu rūmų fasadu
Arka po priekiniu rūmų fasadu

Viena iš patalpų vakariniame kampe
Viena iš patalpų vakariniame kampe

Patalpa šiauriniame kampe
Patalpa šiauriniame kampe

Rūsio laiptai
Rūsio laiptai

Virš jų - laiptai į palėpę
Virš jų – laiptai į palėpę

Palėpė
Palėpė

Palėpės dalis rūmų centre
Palėpės dalis rūmų centre

Naujas rūmų stogas
Naujas rūmų stogas

Tuo ekskursiją ir baigsiu, nors liko neapžiūrėti kiti ne mažiau įdomūs dvaro statiniai, tame tarpe ir malūnas arba kas iš jo liko kitame Merkio krante. Bus įdomu čia sugrįžti prasidėjus II-ajam darbų etapui.

„Pionierių kambarys“

Informacijos šaltiniai

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Showing 5 comments
  • sevka
    Atsakyti

    idomu,dekui

  • Vytautas
    Atsakyti

    Ačiū už įdomų straipsnį 🙂

  • Iza
    Atsakyti

    Ooo, kaip sutvarke! Buvom pernai pavasari, tai vaizdelis buvo liudnas. Pro skyle duryse pafotkinau viena is krosniu. Kaip dziugu, kad bent keletas dvaru isliks kiek ilgiau.

  • Paulina
    Atsakyti

    Labai gražiai atrestauruotas, smalsu, kas bus po 2-ojo etapo 🙂

  • Saulė
    Atsakyti

    Gerai, kad bando tvarkyti, bet labai jau neskoningai nulaižė, nutepė, reikėjo išlaikyti dvaro spalvas o dabar tik dvaro karkasas liko. Toks jausmas, kad pigiausias restauravimo variantas pasirinktas :/

Jūsų nuomonė