Mano kieme – kovinis sraigtasparnis

Autorius:
Kategorija: Latvija, Technika

Kiek žinote pamišėlių, kurie savo šešių arų kolektyvinio sodo sklypelyje laiko BTR’ą ar kokį sraigtasparnį sodyboje už tvarto? Galite neatsakyti.
Štai visai netoli Daugpilio, prie kelio A6 atsiveria neįprastas peizažas – agrarinio natiurmorto fone stovi nurašytas Mi-24A. Jo savininkas gali drąsiai girtis: mano kieme – kovinis sraigtasparnis.


Ми-24А, Андрей Жирнов iliustracija

Jei mintyse jau piešiate sceną, kur jūs, pasinaudoję netyčia išsprūdusia užuomina apie kelią prie Daugpilio, su publikos ar mamos pagalba randate tikslią vietą kažkur visų pamirštame užkaboryje ir pasipuošę maskuojančiais medvilniniais kostiumais ridenatės šešėliais link pažadėtosios žemės, kurioje stovi šis pusžalis sraigtasparnis (ne malūnsparnis, blecha mūcha!), privalau jūsų įtempto siužeto sapną išblaivyti. Iš tiesų šis gražuolis dieną-naktį ramiai sau snaudžia sveikai įmitusio kaimo šunėko (sveria apie 40 kg) apsaugos zonoje, privačios sodybos teritorijoje. Lojanti signalizacija, beje, visai miela – net nežinau ar ilgiau apžiūrinėjau sraigtasparnį, ar žaidžiau su šunimi, kuris labai norėjo mane apsikabinti stovėdamas ant galinių kojų.

Šeimininkas taip pat nevaiko neprašytų svečių dalgiu, priešingu atveju šis atpažintas skraidantis objektas stovėtų daržinėje po devyniomis spynomis. Parsivežė jis šį žaisliuką maždaug prieš dešimt metų iš karinio dalinio netoli Rygos, įsigijęs kaip metalo laužą. Kaip ir dauguma vyrų, optimistiškai buvo užmanęs prikelti šį pensininką antrai kadencijai, bet jei viskas vyktų taip kaip užmanome, niekas nesuprastų tokių tostų – «Так выпьем за то, чтобы наши желания совпадали с нашими возможностями» – /Кавказская пленница/.

Pasak savininko, (pavasaris) dar ne sezonas. Vasarą čia žmonės „šniūrais“ traukia. Taip, kad sukdami pro Daugpilį nuvažiuokite ir jūs pasiselfinti prie šito technikos stebuklo.

P. S. Tie kukurūzninkai, apie kuriuos parašiau ne taip jau seniai, taip pat – anokia paslaptis. Paklauskite apie juos bet kuriame Lietuvos aeroklube vyresnio žmogaus ir galėsite pasiklausyti trumpos, bet tragiškai romantiškos istorijos apie dingusį amerikoną ir jo pirkinius.

Mi-24A

Šis sraigtasparnis – vienas paskutinių, o gal ir paskutinis įgyvendintas straigtasparnių konstruktoriaus Michailo Milio kūrinys, kurio pavarde buvo pavadinta Maskvos sraigtasparnių gamykla Nr. 1738. Pirmą kartą į orą tokios modifikacijos sraigtasparnis pakilo 1969 metais, jo autorius mirė 1970 m. sausio 31 d. Viso nuo 1971 iki 1973 metų buvo pagaminta apie 250 vienetų.

SRAIGTASPARNIO PARAMETRAI

Keliančiojo sraigto diametras, m 17,3
Vairinio (galinio) sraigto diametras, m 3,91
Ilgis, m 21,5
Sparnų ilgis, m 6,66
Besisukančio sparno plotas, m2 235
Masė tuščio, kg 7675
Masė pakilimo, kg 10500
Maksimali pakilimo masė, kg 11000
Variklio tipas 2 x ТВаД Климов ТВ3-117
Galia, AG 2 х 2200
Maksimalus greitis, km/h 320
Kreiserinis greitis, km/h 270
Skrydžio nuotolis be įrangos, km 1000
Praktinis skrydžio nuotolis, km 450
Maksimalus pasiekiamas aukštis, m 4950
Statinis aukštis, m 1400
Ekipažas, žm. 3
Krovinys 8 kareiviai arba 4 neštuvai, arba 1500 kg krovinys (maks. – 2400 kg), arba 2000 kg krovinys ant išorinės pakabos
Ginkluotė
  • vienas 12,7 mm kulkosvaidis A-12,7 su 900 šovinių
  • kovinis komplektas iki 1275 kg ant šešių pakabos mazgų

Reportažas


17,3 metrų skersmens sraigtas


Priekyje – 12,7 mm kulkosvaidis


Lietuvoje uždrausta simbolika


Vėlesnėse modifikacijose galinis sraigtas perkeltas į kairiąją pusę


Kiauras horizontalus stabilizatorius


Bendras vaizdas


Ginkluotės blokas


Vietoje šio pieštuko buvo naudojami prieštankiniai raketų kompleksai 2К8 «Фаланга»


Kulkosvaidininko kabina


Piloto darbo vieta


Kuro sąnaudų matuolis?


„Langas“ į krovininį skyrių


RTFM


Ми-24А

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Showing 4 comments
  • Karolis
    Atsakyti

    Puikus straipsnis. Tik viena klaidelė, ten kiauras ne aukščio vairas, o horizontalus stabilizatorius.

    • Nieko Naujo
      Atsakyti

      Ačiū, pataisiau.

  • Andrius
    Atsakyti

    O gal būtu galima tikslias kordinates gauti kur jis randasi, nes pats gyvenu Zarasuose ir tenka dažnai į Daugpilį važiuoti, bet niekad matęs nesu jo.

    • Nieko Naujo
      Atsakyti

      Apie 2 km į šiaurės rytus nuo Krauja miestelio.

Jūsų nuomonė