Kitokia Lietuva. Menčių klinčių karjeras

Autorius:
Kategorija: Technika, Visa Lietuva

Lietuva – lygumų kraštas. Net ant aukščiausios kalvos užsiropštus geriausiu atveju matosi gretimas kaimas, o atsidūrus ant aukščiausio Lietuvos taško galima ir suabejoti ar tikrai esi ten, kur tave atvedė nuorodos. Pagalvokime atvirkščiai, jei jau neturime aukštų uolėtų kalnų, kas gaunasi, jei imame raustis gilyn? Šiaulių turizmo informacijos centras turi atsakymą: „lankytojus pribloškia vaizdas, primenantis rausvąjį Amerikos didįjį kanjoną“.

Galbūt ir perspaudė vašką turizmo centro specialistai, bet Menčių karjeras tikrai ne tipiškas lietuviško kraštovaizdžio pavyzdys. Nors niekada nesu buvęs Marse, bet pirma mintis buvo tokia, kad atsidūriau ten. Kvailys.

Sako, kad Menčių apylinkėse klintys kalkių gamybai ir cukraus pramonei buvo pradėtos kasti 1932 m. Natūralu, kad per tiek metų nebeeksploatuojamos karjero dalys jau užtvindytos ir visas grožybes paslėpė po vandeniu, tačiau eksploatuojamą dalį aplankyti neabejotinai verta. Gal tik žodį „verta“ šiuo atveju reiktų paboldinti, nes jis per trumpas ir per mažas, kad atspindėtų tuos pojūčius nusileidus į šią planetą.

Be visų tų kvapą gniaužiančių, smaugiančių ar dusinančių vaizdų šiame karjere gyvena ir sunkiasvorių šeimynėlė, kuri jums ne ką mažiau patiks, jei vaikystėje nors kartą tėvams nematant išardėte magnetofoną, laikrodį ar dar kokį technikos stebuklą.


Menčių klinčių karjero kanjonai


Kalnų upelis


Flora ir fauna


Milijonus metų keptas pyragas


Trupiniai


Garbanoti šlaitai


Dinozaurų kaulų beieškant


Dugne

Ekskavatorius ЭКГ-8

Šio, vos 373 tonas tesveriančio monstriuko pavadinimas ЭКГ-8 užkoduotas labai paprastai – Экскаватор Карьерный Гусеничный (vikšrinis karjerinis ekskavatorius), aštuonetas nurodo kaušo tūrį kubiniais metrais. Nuotraukos kampe matosi jo mamytės ranka – kol sūnus žaidžia smėlio dėžėje, ji maudosi saulės spinduliuose ant pievutės.

ЭКГ-8

Kaušo tūris, m3 8
Ekskavatoriaus judėjimo greitis horizontalioje aikštelėje, km/h 0,42-0,45
Didžiausia įveikiama įkalnė kietu gruntu, laipsniais 12
Ekskavatoriaus su užpildomu atsvaru masė, t 373
Atsvaro masė, t 27-33
Strėlės ilgis, m 13,35


Kad mažylis toli nenubėgtų, jį pririšo virvele


Kastuvėlis


Kaip sako: mažas, bet ne špietnas


Vikšriukai


Smegenys


Ei, o kas ten šlaitais ropinėja?


Drėgna čia, smėlio dėžėje


Batukus išsiterlinau


Štai, kas čia laksto po smėlio dėžę!

Šitas senas krienas, panašus į burtininką, pasirodo, filmavosi kažkokiame nelabai aiškiame tyzeryje, kurio nelabai supratau, bet netyčia pavyko jį rasti internetuose.

Palikim vaikus ir burtininkus ramybėje. Keliaukim pas mamytę (angl. – big momma).

Žingsniuojantis ekskavatorius ЭШ-10/70

Mamytės vardas kaip ir sūnaus, toks nelabai originalus – ЭШ-10/70 – Экскаватор Шагающий (žingsniuojantis ekskavatorius), o skaičiukai reiškia kaušo tūrį ir strėlės ilgį. Ta-daaam!

Gabaritai nerealiai įspūdingi. Ji net profiliu vos telpa į plačiakampį objektyvą – reikia gerokai atsitraukti, kad nenukirpti kurios nors dalies.

ЭШ-10/70

Kaušo tūris, m3 10
Ekskavatoriaus judėjimo greitis, km/h 0,2
Ekskavatoriaus masė, t 688
Kabinos aukštis, m 9,6
Strėlės ilgis, m 70


Mano birbalietas toks menkas net šalia kaušo…


Nu…


Niom niom niom…


Kur ten ta strėlė baigiasi?


Grandinėlė


Mamytės profilio nuotrauka


Mama niekur neskuba, geriausiu atveju – 200 metrų per valandą


Jūs nematėte kas būna, kai atsidaro užpakalis


Karšta… einu į pavėsį

Dėmesio!

Nesvarbu, kad prieš šauktuką tarpas nededamas ir keistai skamba žodis „krantas“, kai vandens nėra, tačiau įspėjimas labai rimtas. Klintys nėra tokios tvirtos kaip dolomitas, todėl vaikščioti karjero kraštais nerekomenduojama, nes tai gali būti paskutinis jūsų pasivaikščiojimas (jūs juk protingi ir drausti nebūtina?).

Informacijos šaltiniai

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė