Malta. Karo muziejus St. Elmo forte

Autorius:
Kategorija: Malta

Malta, miniatiūrinė valstybė Viduržemio jūroje – jau lietuvių pamėgta atostogų kryptis. Čia geriausias oras pasaulyje, saulėtų dienų daugiausia per metus, o temperatūra niekada nenukrenta žemiau nulio. Fortifikacijos ir karo istorijos mėgėjams veiklos taip pat į valias. Kviečiu pasivaikščioti po šviežiausiai atnaujintą karo muziejų saloje.

Karo muziejai – mano silpnybė. Prieš vykdamas į kokią dar nelankytą šalį ar miestą pirmiausia pasižiūriu ar ten galėsiu aplankyti kažką panašaus.

Rasti šią vietą nesunku, tai St. Elmo fortas prie Valetos uosto vartų į jūrą. Jei labai norėsite, iki pat durų galėsite atvykti ir karieta. Tik nepamirškite su vežėjais kaip reikiant pasiderėti, priešingu atveju – kaina bus nejuokinga.

Įėjimas į muziejų taip pat nepigus, bet ir neišsiskiria iš panašių muziejų Europoje. Iki uždarymo renovacijai 2014 m. rugsėjo 21 d. muziejus buvo gan kukliai įspraustas mažesnėje erdvėje, ekspozicija taip pat buvo ženkliai mažesnė. Renovuotas, atsinaujinęs muziejus atsidarė 2015 m. gegužę.

Daugiau neišsiplėsiu, pažiūrėję nuotraukas patys nuspręsite ar verta čia praleisti keletą valandų.

Jei viešėdami Maltoje pristigsite maršrutų vaikščiojimui pėsčiomis, siūlau apeiti fortą aplink nusileidus laipteliais ties St. Lazarus bastionu arba iš kitos pusės, tuneliu prie St. Elmo įlankos. Pasivaikščiojimas išilgai Abercrombie kurtinos turėtų palikti neblogą įspūdį. Esant palankiam stipresniam vėjui prie molo labai smagiai taškosi bangos.

Rekomenduoju pažiūrėti ir viename kazematų rodomą dokumentinį filmą, jo pateikimas kiek kitoks, nei įprastai tiesiog ekrane rodomų. Turėtų patikti.

Sako, kad šiuo Jeep Husky prieš Sicilijos invaziją naudojosi Dvaitas Eizenhaueris ir vėliau Franklinas Ruzveltas savo viešnagės Maltoje metu.

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė