Gražiausias sandėlis pasaulyje?

Autorius:
Kategorija: Lenkija

Šiaip sau tokiais epitetais nesimėtau. Klaustuką padėjau tik su viltimi atrasti dar gražesnį. Grožis ar fortifikacija, rūmai ar sandėlis? Kaip šis 200 metų amžiaus pastatas susijęs su Adomu Mickevičiumi? Apžiūrėkim ir pakapstykim.

Tiltas iš citadelės į santaką, 1884 m.

Įspūdingas lenkų architekto Jano Jakubo Gay neorenesanso stiliumi suprojektuotas pastatas Narevo ir Vyslos santakoje, 30 km nuo Varšuvos iškilo 1844 metais. Teigiama, kad 1838 m. pradėtas statybas finansavo Lenkijos bankas. Natūraliai kyla klausimas, kaip galėjo egzistuoti bankas, jei tuo metu Lenkija neegzistavo kaip valstybė. Vis tik, net ir 1795 m. padalintoje Lenkijoje nuo 1828 metų veikė Lenkijos bankas. Panašiu laikotarpiu, Vilniaus centrą buvo ketinama paversti bastionine tvirtove.

Tvirtovė cariniu laikotarpiu. Upių santaka tiltu sujungta su citadele

Iki 1853 m. pastatas buvo naudojamas kaip grūdų saugykla. Vėliau jį perpirko karinė administracija. Išvaizdus pastatas puikiai tiko gynybai, jo pirmajame aukšte įrengti kazematai – artilerijos apšaudymams atsparios patalpos, įrengtos ambrazūros – šaudymo angos besiginančių artilerijai ir šaunamiesiems ginklams.

1916 metų žemėlapyje pažymėta, kad santaka su dešiniuoju Narevo krantu jau sujungta dviem tiltais – įprastu ir geležinkelio. Santakoje matoma ir iki šių dienų išlikusi uosto įlanka. Tuo metu tvirtovę tris metus buvo okupavę vokiečiai.

Modlin. Geležinkelio tilto statyba, 1929 m.

Tarpukariu grūdų saugykloje buvo įsikūrusi Modlino karo uosto vadavietė, o vėliau – Centrinis ir pagrindinis karinio jūrų laivyno depas. Čia buvo saugoma ir žvalgybinė įranga, naudota iki Antrojo pasaulinio karo pradžios.

Dega vadavietė, 1939 m.

1939 m. rugsėjį prasidėjo masyvus tvirtovės puolimas. Lenkų įgula atsilaikė viena diena ilgiau nei Varšuvos. Sakoma, kad Modlino priešlėktuvinės gynybos baterija pasižymėjo kaip daugiausia Luftvafės lėktuvų sunaikinusi per visą rugsėjo kampaniją. Nuo vokiečių padegamųjų bombų išdegė sandėlio vidus, tačiau jo storos sienos išstovėjo iki karo pabaigos. Dar ir dabar pirmojo aukšto kazematuose galima apžiūrėti nuo aukštos temperatūros išsilydžiusias plytas.

Grūdų saugykla po II pasaulinio karo, 1947 m.

Po karo komunistų valdžia įsakė sandėlį nugriauti. Procesą vyriausiam Varšuvos atstatymo architektui profesoriui Janui Zachvatovičiui pavyko sustabdyti. Tačiau vakarinis grūdų saugyklos sparnas jau buvo nugriautas, o dalis medžiagų panaudoti įvairiems kitų objektų atstatymo darbams.

Grūdų saugykla, 1975 m.

1999 m. grūdų sandėlio griuvėsiai suvaidino Horeškovo pilies vaidmenį Andrzejaus Wajdos režisuotame filme „Ponas Tadeušas“. Tai pilno metro vaidybinis filmas, pastatytas pagal Adomo Mickevičiaus poemą tuo pačiu pavadinimu. Šiek tiek pasikuitęs radau šią juostą ir atkirpau šiek tiek ištraukų, kur matomas įspūdingas pastatas. Filmą verta pažiūrėti dėl nuo Lietuvos neatsiejamų istorinių aplinkybių, o ištraukų rinkinį – dėl pastato mastelių suvokimo.

„Ponas Tadeušas“ buvo filmuojamas nuo 1998 m. liepos 3 d. iki rugsėjo 25 d. Lenkijoje Modline, Petrakave ir prie pat Lietuvos sienos – Smolnikuose, kur ieškota labiausiai Lietuvą primenančio kraštovaizdžio. Tiksliau, kaip Windows XP darbalaukyje banguojančio reljefo.

Apsilankymas

2022 m. vasario mėnuo. Orų prognozės nieko gera nežada – puikus laikas patyrinėti kaimyninę šalį. Nuo pat ryto prasitrainioję citadelėje gerokai išalkstame. Metas pasistiprinti. Dangus visiškai nusileidžia, prasideda liūtis. Pasisotinę palydime tolstantį sodriai pilką debesį ir traukiame link deserto – bene gražiausio Lenkijos karalystės pastato. Čia ne mano žodžiai. Buvau matęs sandėlio griuvėsiu nuotraukose, bet gyvai jie dar įspūdingesni. Tik stovėdamas šalia suvoki mastelį. Be abejo, stebina ir tokio masyvaus pastato lokacija – pats santakos smaigalys.

01. Grūdų sandėlio vaizdas iš dešiniojo Narevo kranto
02. Grūdų sandėlio vaizdas iš dešiniojo Narevo kranto
03. Grūdų sandėlio vaizdas iš Raudonojo citadelės bokšto
04. Iš vakarinės dalies liko tik pamatai
05. Tolumoje Raudonasis citadelės bokštas
06. Ambrazūros apatiniame aukšte
07. Karnizas dekoruotas gargolais – skulptūriniais elementais su lietaus šalinimo funkcija
08. Tamsus pirmo aukšto kazematus jungiantis koridorius
09. Tvirti mūrai
10. Ambrazūra
11. Arka
12. Išlikęs metalinis elementas
13. Metaliniai laiptai
14. Per čia galimai vyko prišvartuotos baržos pakrovimas/iškrovimas
15. Išdegęs pirmasis aukštas
16. Centrinė dalis iš viršaus
17. Erdvė rytinėje pastato dalyje

Stebuklais galima netikėti. Netikiu ir aš. Labai emociškai stiprus momentas buvo, kai cepelininis dangus ėmė ir palengva praplyšo, atverdamas kelią auksiniams besileidžiančios saulės spinduliams. To momento nepamiršiu niekada.

18. Šviesa netikėtai ėmė šiltėti
19. Auksinė šviesa įsiveržė į kazematą
20. Bėgu į lauką kelti drono
21. Gražiausias sandėlis citadelės fone
22. Saulėlydis
23. Kas galėjo sugalvoti tokį pastatą pastatyti tokioje vietoje? 1838-ais!
24. Ne viskas auksas, kas auksu žiba, bet tai – taip įspūdinga!
25. Norisi sustabdyti akimirką
26. Koks grožis!
27. Vyslos ir Narevo santaka
28. Santakos sąnašų salelės

2010 m. Nowy Dwór Mazowiecki savivaldybė pardavė sandėlio griuvėsius vietos vystytojui. Tačiau situacija nei kiek nepasikeitė. Istorinis pastatas toliau griūva, neatlikti net paprasčiausi konservavimo darbai. Įdėtos tik sienas laikančios plieninės sijos ir inkarai. Internete galima rasti architektų parengtą teritorijos upių santakoje ateities viziją. Ar tai tik svajuko dramblionės parodys laikas.

Ateities vizija. S.A.M.I. Architekci vizualizacija
Ateities vizija. S.A.M.I. Architekci vizualizacija

Informacijos šaltiniai

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė