Liepojos pakrantės baterija 1987 m. filme „Моонзунд”

Autorius:
Kategorija: Liepoja

Tik už kilometro nuo šiaurinio molo ir 2,5 km piečiau nuo baterijos Nr.1 nesunkiai rasite legendinę bateriją Nr.3 1987 metais įamžintą rusiškame filme apie pirmojo pasaulinio karo meto įvykius, revoliucijos pradžią, Sӓӓre iškyšulio baterijos, saugojusios Irbenės sąsiaurį, likimą bei didvyrišką vyresnįjį leitenantą Artemjevą ir jo meilę. Filmas pavadintas Estijos salų archipelago (Lääne-Eesti) vardu – „Моонзунд„.

Šis straipsnis ir video bus įžanga į fotoreportažą iš Baterijos Nr.3 apylinkių bei dar tik planuojamą „tada ir dabar” fotografijų palyginimą.

Įdomesni faktai apie filmą ir bateriją

Nors filme įvykiai sukasi apie visai kitą bateriją, filmavimui buvo pasirinkta baterija Liepojoje. Čia iš Leningrado muziejaus buvo atvežtas vienas pabūklas, visi kiti matomi filme – mediniai. Tik dėl begalinio Jevgenijaus Bukovo ir Michailo Gerasimovo meninio meistriškumo jie tapo įtikinamai tikroviškais, tačiau atidesnis žiūrovas nesunkiai atskirs kuris pabūklas yra tikras.

Video šiek tiek pagreitintas, kad neatsibostų žiūrėti.

Dabar ši Liepojos pakrantės baterija, statyta apie 1900 metus, neišlikusi net tokia kokia buvo filmuojant. 90-ųjų pradžioje, čia buvo rasta nesprogusi 500 kg aviacinė bomba, išminuotojai nusprendė jos netransportuoti ir sunaikino ją vietoje, įkišę į vieną iš baterijos koridorių. Sprogimas buvo toks stiprus, kad atskilo (jei taip galima išsireikšti) visa jūros pusėn žvelgianti baterijos dalis!

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė