Vaiņode šachtinis raketų paleidimo kompleksas

Autorius:
Kategorija: Latvija

Fotoreportažas iš dviejų apsilankymų „Šaltojo karo“ palikimo griuvėsiuose – «Чусовая» (trijų šachtų) tipo balistinių raketų paleidimo komplekse netoli Vainiuodės, Latvijoje.


Pasiruošimas pasivaikščiojimui

Faktai

Šio tipo šachtiniuose raketų paleidimo kompleksuose buvo saugomos ir paruošiamos paleidimui Р-14У 8К65У / SS-5 Skean vidutinio nuotolio balistinės raketos su 2,3 Mt galingumo branduolinėmis galvutėmis. 86,3 tonas sverianti, pilnai užpildyta ir paruošta skrydžiui raketa iki taikinio galėjo nuskristi apie 3700-4500 kilometrų. Pirmas bandomasis tokios raketos skrydis atliktas 1960 m. birželio 6 d.. Panašiu metu buvo pradėti statyti antžeminiai ir šachtiniai paleidimo kompleksai. Nuo 1981 m. išimta iš ginkluotės.


Paleidimo šachtą dengiantis kupolas žiemą


…ir pavasarį


Atvira anga į ~20 m gylio šachtą. Tiesa, čia kristi tektų kiek mažiau, nes šachta beveik pilnai apsemta.


Kuklus įėjimas į raketų paleidimo bunkerį


Metalinės laiptinės dėl savo vertės senokai išvilktos


220v


Beveik steriliai „išvalytos“ patalpos


Elektros įrangos patalpa


Generatorius (galingas dyzelinis variklis) išvilktas atkasus sieną


Generatoriaus patalpa pavasarį


Buvęs avarinis išėjimas prie vienos iš šachtų


Žvilgsnis aukštyn. Viduje iki pusės patalpų vanduo, ledas ir vėl vanduo…

Įspūdžiai

Objekto lankymas ne tik pavojingas, bet ir ganėtinai sudėtingas. Žiemą sunku pravažiuoti automobiliu – išsprūdus iš siaurų vėžių (jei tokių yra) gali tekti paprakaituoti – kaip mums ir nutiko. Beje, apie metrą apsemtas apatinis paleidimo bunkerio aukštas užšąla. Galima rizikuoti? Neverta. Pavasarį pagrindinio bunkerio patalpos pasipildo papildoma vandens doze, kuri kurį laiką laikosi virš ledo.

Jau beveik 30 metų nenaudojamas didžiulis kompleksas su nuosava energijos tiekimo sistema, vandentiekiu, požemine vadaviete ir netgi nedidele futbolo aikšte šiuo metu didžiąja dalimi virtęs griuvėsiais. Kareivinės ir kiti antžeminiai statiniai sugriauti arba labai prastos būklės, požeminiai kiek geresnės būklės, tačiau vidus išdraskytas beieškant nors kokią vertę turinčių daiktų ar medžiagų.

Kiti komplekso statiniai


Nedidelis neaiškios paskirties bunkeris


…kuriame reikdavo dirbti


Branduolinių galvučių saugojimo bunkeris


Įeiti draudžiama. Tikriausia dabar ten saugomi ekologiški kiaulių pašarai.


Raketos nuleidimo į šachtą automašinos bunkeris


Betonas


Įėjimas į pulko vadavietės bunkerį


Kraupus vaizdas viduje


Instrukcija


Reikėjo berniukams…


Vienas vadavietės koridorių (apšvietimas dirbtinis)

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Showing 7 comments
  • geltonsnapis
    Atsakyti

    na va, visi kaip prie Plungės :))

    • admin
      Atsakyti

      Ne visai. Plokštinėj – „Dvina” tipo keturių šachtų, čia trijų, „Čiusovaya”. Truputį skiriasi ir vidaus išplanavimas, laiptinės kitokios.

  • Tomas
    Atsakyti

    Kas liko iš tokios bazės,o kiek darbo buvo įdėta.Gaila žiūrėti.

  • 11
    Atsakyti

    O, šimtą metų vis žlanuoju ten nuvažiuot, bet taip ir neprisiruošiau. Tai laiko, tai motyvacijos, tai žinių pritrūkdavau. Vyručiai, ar šachtos apsemtos vandeniu? Būtų smagu panert iš nufilmuoti viską apačioj.

    • admin
      Atsakyti

      O, malonu matyti, kad užsukat į niekonaujo.lt! Taip, šachtos apsemtos, ir jei atmintis nepaveda, tai yra turbūt labiausiai apsemtas šachtinis paleidimo kompleksas Latvijoje. Aišku, -2 aukšte plaukti neteks, tik bristi, bet panerti į pačias šachtas įmanoma. Prie šachtų yra nedidelės laiptinės link aptarnaujančio lifto, pro ten turbūt ir reiktų lįsti. Jei norit, patikslinsiu tiksliau, nes dabar rašau iš atminties.

  • 11
    Atsakyti

    Aišku patikslinkit 🙂
    Galim susirašinėjimą perkelt į elektroninį paštą. Kas žino, gal viskas išsirutulio į gražų trumpametražį filmą.

  • Linuxas
    Atsakyti

    Trumpametrazinis filmukas apie nardyma siose sachtose jau sukurtas. Ji galit perziuret cavediving.lt tinklapyje. Deje siu sachtu tyrinejimai baigesi skaudzia nelaime. vieno pasinerimo metu zuvo musu draugas.istyrinejom apie 75% sios bazes. sachtu dugnuose esantys suliniai, dar turi po kelis kambariukus, tiesa nelabai didelius , bet vandeniui susidrumstus tampancius tikrais spastais.vandeniui susidrumstus matomumas tampa 00, ir greit nenuskaidreja. didziausias gylis kuri radom 25,6m. sachtu dugnuose iskyrus viena altilerijos sviedini [kuris matyt buvo imestas veliau] nieko perdaug idomaus neradom.tiesa metaliniai irenginiai cia beveik nepaliesti. i pacias sachtas leistis gal didelio pavojaus ir nera, nes visuomet galimas vertikalus iskilimas , taciau giliau lyst reiktu butinai naudojant rite. badis turetu laukti prie sulinelio virsaus, kad reikalui esant galetu pagelbeti. po nutikusios nelaimes sachtos tyrinejimus nutraukem. bukit atsargus!

Jūsų nuomonė