Azure Window, Gozo, Malta

Autorius:
Kategorija: Malta

Gana neseniai atsirado galimybė tiesioginiais skrydžiais iš Lietuvos pasiekti mažytę trijų salų valstybę Maltą. Tai nuostabus kraštas, stebinantis prie lietuviškų arimų ir lygumų pripratusias mūsų akis. Tiek klimatas, tiek kraštovaizdis, tiek architektūra čia daugiau nei labai skiriasi nuo mūsų Tėvynės.

Pirmiausia supažindinsiu su vienu iš daugelio įspūdingų gamtos kūrinių Maltoje – The Azure Window (maltietiškai – Tieqa Żerqa), natūralia kalkakmenio arka Gozo saloje.

Į Gozo salą iš Maltos kelis kartus per dieną kelia keltas, kurio kavinukėse galima ir šio to neypatingo įsimesti į skrandį. Keltas nieko nekainuoja, tiesa, grįžtant atgal teks sumokėti kelis eurus. Persikėlus galite būti užpulti taksistų maniakų siūlančių nuvežti iki salos centre esančios Viktorijos (Victoria) už eurą. Mums patikimiau skambėjo lengvas pasivaikščiojimas pėsčiomis ir trumpa kelionė autobusu, juk Gozo salos ilgis tik kiek daugiau 10-ies kilometrų, tad taksistus akivaizdžiai ingnoravome.

Žydrasis langas susidarė prieš tūkstančius metų sugriuvus dviem kalkakmenio oloms. Šioje oloje ir greta esančioje Blue Hole esant palankioms oro salygoms galima panardyti. Šalia lango yra dar vienas įdomus gamtos kūrinys – vidinė jūra (Inland Sea) iš kurios per olą laiveliai išplaukia į atvirą jūrą. Žydrąjį langą galime pamatyti ir neiškeliant kojos iš namų, čia filmavo Clash of the Titans (1981) (104 minutė), The Count of Monte Cristo (2002) (13 minutė) scenas. Be šios vietos neapsiėjo ir TV serialai The Odyssey (1997) bei Game of Thrones. Pastarojo serialo filmavimo metu buvo nepataisomai sužalota šio gamtos stebuklo ekosistema. Nors vaikščiojimas lango viršumi draudžiamas, tai neatbaido nelegalių adrenalino mėgėjų – nardytojų nuo uolų.

Arka, kaip bebūtų gaila, yra pavojingos būklės ir po truputį griūva. Po truputį didžiuliai išsisluoksniavę uolų gabalai krinta žemyn. Kaip keičiasi arka galima pamatyti peržiūrėjus aukščiau nurodytas juostas. Manoma, kad po kelių metų arkos gali vsai nebelikti. Kai arkos viršus sugrius, Žydrąjį langą žadama pervadinti Žydrąja viršūne (The Azure Pinnacle).


Į Gozo salą plukdo keltas


Keltas atplaukia į Gozo uostą


Tvirtą ir aštrų kalkakmenį po truputį graužia sūrus jūros vanduo


Turint laiko, galima pasivaikščioti tolumoje matomų skardžių viršūnėmis


Siautė nemenkas vėjelis


Pasakiškas jausmas būti tokiu metu tokioje vietoje


Tolumoje – viduramžius menantis Dwejra bokštas


Darosi vėsoka


Laukiame autobuso į Victoria

Tai tikrai ne paskutinis reportažas iš Maltos.

Pabaiga. 2017-03-08

Sako, nieko nėra amžino. Deja taip, 2017 metų kovo 8 dieną, audros metu Žydrasis langas nebeišlaikė savo svorio ir nugrimzdo į vandenį.

Paskutinį kartą mėgavomės jo didybe 2016 m. gruodžio 11 d. Dar tada, žinodamas apie artėjančią liūdną dieną, vaikams pasakiau: „Įsižiūrėkite į šį gamtos stebuklą, tai paskutinis kartas, kada jį matote.“

Recent Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė