Estijos salų švyturiai

Autorius:
Kategorija: Estija

Kai kam didžiausios Estijos salos gali pasirodyti nuobodžios – pakankamai vienoda, retkarčiais labai panaši į mūsiškę gamta, pavieniai kaimai ir abejones keliantys lankytini objektai. Kaip neprašauti besiruošiant kelionėn į Saremo ir/ar Hiumos salas? Aplankykite švyturius. Mes tokių turim vos keletą, o pas estus jie dideli ar bent įspūdingi. Šioje 2012 m. vasaros išvykoje aplankėme vos penkis, bet, guldau galvą, pasidomėję rasite dar bent keletą vertų jūsų dėmesio. Be to netoli švyturių rasite ir kitų vietų, kur paganyti akis.

Žemėlapyje aukščiau sužymėjau šiame reportaže aprašytus švyturius, norintiems pamatyti daugiau, turėtų praversti ir šis Estijos švyturių sąrašas: http://et.wikipedia.org

Sõrve švyturys

Dabartinis 52 metrų aukščio švyturys Sõrve pusiasalio pakraštyje stovi palyginus neseniai – nuo 1960 m. Jo seniausias protėvis čia įsikūrė dar XVII a. viduryje. 1770 m. čia iškilo pirmasis akmeninis bokštas. Po pirmojo pasaulinio karo metu kilusio gaisro iš švyturio liko tik akmeninės sienos. Atstatytas švyturys taip pat ilgai neišsilaikė – atsitraukdami vokiečių kariai 1944 m. susprogdino jį į šipulius. Iki iškylant dabartiniam bokštui jį pavadavo laikinas medinis.

Kodėl verta apsilankyti? Išalkusius čia pamaitins kavinėje, čia pat galėsite įsigyti suvenyrų, netoliese veikia karo muziejus ir, svarbiausia, pasivaikščiojimas iki iškyšulio arba piečiausio Saremo salos krašto tikrai neprailgs, pamatysite kaip iškyšulio gale dūžta priešpriešinės bangos.

Kiipsare švyturys

Tai jau nebeveikiantis švyturys, bet suvaikščioti 10 kilometrų iki jo verta. Suvaikščioti? Taip, nes automobilį teks palikti aikštelėje prie Harilaid gamtos parko vartų. Kuo jis ypatingas? Nes jis, kaip ir garsusis Pizos bokštas yra pasviręs. Viena bėda, kad pasvirimo kampas palaipsniui mažėja ir bokštui nebegresia pavojus nuvirsti. Tiesa, 2004-2005 m. tokia grėsmė buvo iškilusi, nes pasvirimo kampas galėjo būti net 15 laipsnių.

Švyturio istorija neilga, pirmasis čia buvo pastatytas 1879 m., o dabartinį 25 metrų aukščio bokštą 1933 metais pastatė „Arronet & de Vries“ kompanija. Tuo metu švyturys stovėjo 100 metrų atstumu nuo kranto, bet laikas ir jūra kranto liniją gerokai paslinko ir 1991 metais jūra jau skalavo švyturio pamatus, ko pasekmes matome ir dabar. Kaip atrodė bokšto nuokrypis prieš keletą metų, galite pažiūrėti čia: www.7is7.com


Tako link Kiipsare švyturio pradžia


Didžioji dalis kelio patogiai išgrįsta, bet gerą kilometrą teks klampoti smėliu


Štai ir pats Kypsarės švyturys


Pabandžiau įsivaizduoti jį veikiantį, saulei užlindus už horizonto

Panga švyturys

Iš kart nuteiksiu, kad važiuoti pasižiūrėti šio švyturio neverta, bet jei lankysite Saremo salą jūs visvien čia atvažiuosite. Taip, atvažiuosite dėl skardžio, apie kurį parašysiu kitą kartą, dėl nuostabių saulėlydžių, kuriais galite mėgautis ant  10 metrų aukščio stačių uolų, dėl svetingo kempingo, kuriame galėsite net tik praleisti naktį, bet ir susiorganizuoti nardymą.


Panga švyturys


Galima palypėti aukščiau


Stebėti saulėlydžius ir iš debesų pagamintus vėžliukus, zuikučius, drambliukus…

Kõpu švyturys

Šį 12 tūkstančių tonų sveriantį Hiumos salos monstrą galima drąsiai vadinti Estijos švyturių tėvu ir pačios Estijos pasididžiavimu. Vien tai, kad jis yra vienas seniausių pasaulio švyturių, veikiantis be ilgesnių pertraukų nuo pat 1531 metų pasako labai daug. Anksčiau švyturys buvo minimas švedišku Upper Dagerort vardu.

Švyturio aukštis – 36 metrai, tačiau tai, kad jis yra aukščiausioje Hiumos salos vietoje, jo šviesos spindulį pakelia į 102.6 metrus. Tai yra aukščiausias Baltijos jūros švyturio lempos taškas.

Net nebandysiu perrašinėti ilgos ir įdomios švyturio gyvenimo istorijos bei faktų, ją rasite čia. Be abejo, šie faktai nebus tokie įspūdingi, jei švyturio neaplankysite patys.


Kõpu švyturys


Pakankamai neseni švyturio gyvenimo kadrai


Stačios švyturio laiptinės atkarpa


Švyturio įranga


Viršūnėje įrengta patogi apžvalgos aikštelė turistams


Panorama nuo apžvalgos aikštelės


Panorama nuo apžvalgos aikštelės


Švyturio lempos namelis

Tahkuna švyturys

Vienas įdomiausių ir bene aukščiausias (43 metrų aukščio) iš šioje kelionėje aplankytų švyturių. Didžiausią įspūdį paliko originali šviesos instaliacija bokšto korpuse – mažyčiai langeliai apklijuoti spalvotais filtrais pro kuriuos besiskverbianti šviesa įspūdingai nušviečia šaltą ir gana grubų metalinį interjerą.

Kodėl verta aplankyti? Galėsite pasimėgauti puikiais vaizdais nuo švyturio viršaus, aplankyti netoli šios vietos nuskendusio kelto Estonia memorialą, užsukti į visai čia pat esantį karo muziejų, palandžioti po pakrantės artilerijos baterijų Nr. 39 ir Nr. 316 įtvirtinimų likučius.


Sena švyturio „kepurė”


Sraigto formos laiptinė veda į viršūnę


Filtrų pagalba sukurtas paprastas, bet originalus apšvietimas


Švyturio viduje


Spalvynas


Va taip


Švyturio lempa


Panorama nuo švyturio viršaus. Čia sovietiniais laikais stovėjo pasieniečių prožektorius


Žvilgsnis į kelią, kuriuo atvykome


Pakrantės margumynas


Ekskursantai karinėmis uniformomis


Leidžiamės žemyn. Kuro švyturiui pakėlimo anga ir gervė


Informacinis memorialo stendas


Memorialas Estonia kelte žuvusiems vaikams

Gerų akimirkų keliaujant!

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Comments
  • Eglė
    Atsakyti

    Nuostabios nuotraukos (kaip visada iš nieko naujo;)! Ir labai įdomus reportažas! Tikiuosi, bus tęsinys – būtų labai įdomu išvysti daugiau Estijos ar kitos Baltijos sesės – Latvijos, švyturių. Sėkmės jums

Jūsų nuomonė