Didelė staigmena mažoje slėptuvėje

Autorius:
Kategorija: Vilnius ir apylinkės

„Geriausi dalykai nutinka, kai mažiausiai jų tikiesi“ – ne taisyklė, bet šio pasivaikščiojimo kitaip ir nepavadinsi. Visiškai nieko nesitikėdami nuėjome tiesiog patikrinti vienos mažos tunelinės slėptuvės akivaizdžioje vietoje. Galvojome ją rasti užrakintą arba tiesiog tuščią, bet nuojauta yra toks nepatikimas dalykas, kad geriau jos išvis nebūtų.

Nusileidus laipteliais žemyn, atidarius hermetines duris iškart supratau, kad čia tikrai šiek tiek užtruksim. Visiškai nesitikėjau pamatyti to, ką apšvietė prožektoriaus šviesa. Nedidelė slėptuvės patalpa buvo paversta pasibaigusio galiojimo chemikalų, naudojamų medicinos laboratorijose, sandėliu. Visa erdvė tiesiog perkrauta įvairiausių butelių, buteliukų, indų ir dėžių su įvairiausiais chemikalais ir laboratoriniais daikčiukais. Kvapas atitinkamas: stiprus ir aitrus, bet valanda ar daugiau viduje ištirpo nepastebimai.

Užteks tuščiažodžiauti, kviečiu užeiti.

Mažos hermetinės durys
Mažos hermetinės durys

Viena iš įdomesnių smulkmenų laukė už hermetinių durų. Už jų – dar dvi dvigubos brezentinės durelės tampriai priglundančios prie pusapvalio rėmo ir susikabinančios kablio tipo užraktu – kažkas panašaus į primityvią slankiųjų durų sistemą. Nebuvau tokių matęs.

Brezentinės slankiosios durys
Brezentinės slankiosios durys

Slėptuvė

Žvilgsnis į slėptuvės galinę dalį
Žvilgsnis į slėptuvės galinę dalį

Žvilgsnis į įėjimo pusę
Žvilgsnis į įėjimo pusę

Asortimentas
Asortimentas

Asortimentas

Asortimentas

Asortimentas

Slėptuvės viduje, prie įėjimo – dar vienos mažos durelės. Viduje buvo sanmazgas. Bet įdomiau ne tai, o užrašas kampe prie durelių „MEKUŠKA 1980…“. Tikėtina, kad tai slėptuvės statybos metai. Dar vienas šios slėptuvės elementas su data, tai ventiliacinės angos apsauginis įrenginys (вентиляционное защитное устройство ВЗУ-100), ant kurio nurodyti 1970 m.. Todėl galima spręsti, kad slėptuvė pastatyta tarp 1970-80 m.

Durelės į san. mazgą
Durelės į san. mazgą

Sanmazgas
Sanmazgas

Mažytis sanmazgas turėjo viską ko reikia, čia buvo ir vandens įvadas, ir kanalizacija.

Elektros tiekimas atjungtas, bet lemputė sveika
Elektros tiekimas atjungtas, bet lemputė sveika

Slėptuvė

Be chemikalų, kolbų, vamzdelių ir pipečių mėtosi ir pasenusių laboratorinių prietaisų likučiai.

Spalva

Dar neišpakuoti laboratoriniai įrankiai
Dar neišpakuoti laboratoriniai įrankiai

Antibiotikas

Šis antibiotikas skirtas įvairioms infekcinėms-uždegiminėms ligoms gydyti, įskaitant sifilį. Šalutinis poveikis: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, cholestazinė gelta ir dar visa puokštė malonumų.

Vamzdeliai

OOO «АО Реахим»

Dauguma šio sandėlio chemikalų – su «Реахим» logotipu. Tai įmonė aprūpinusi daugelį Sąjungos medicinos laboratorijų reagentais ir įranga.

Stiklas

Sandarumas

Cheminė reakcija
Cheminė reakcija

Skanumėlis
Skanumėlis

Sugedęs laikmatis
Sugedęs laikmatis

1952 m.
1952 m.

Pagaminta Vokietijoje
Pagaminta Vokietijoje

Rinkinukas
Rinkinukas

Rinkinys
Rinkinys

Medutis
Medutis

Vandenilio Chloridas

Vandenilio chloridas. Įkvėpus garų, gali kilti kosulys, galima užspringti, gali būti pažeisti nosies, gerklės ir viršutinių kvėpavimo takai. Sunkesniais atvejais gali sutrikti kraujo apytaka. Dar sunkesniais galima imti ir numirti, bet garantuoju – visi galų gale mirsim net ir neuostę Vandenilio chlorido. Laisvė rinktis.

Kokia slėptuvė be drambliuko?
Kokia slėptuvė be drambliuko?

Patalpa slėptuvės gale

Slėptuvės gale laukė dar vienas mažas siurprizas – gulėjo krūvelė vamzdžių, alkūnių ir kažkoks prietaisas su rankena. Būdamas vienuolikos laimėjau respublikinį techninio modeliavimo konkursą, todėl be didelių pastangų, po minutės darbo pasukus rankeną maloniai sugaudė ši rankinė oro turbina. Iki pilnos laimės šiam komplektui trūko tik filtro ir elektros variklio. Juos jau kažkas spėjo pasisavinti, t.y. pagrobti. Šią sąvoką apibrėžia LR baudžiamojo kodekso, 178 str., todėl prieš grobiant svetimą turtą rekomenduoju pasikonsultuoti su psichiatru ar bent teisininku.

Pilnas šio oro gaiviklio komplektas ФВА-100/50 turėtų atrodyti va taip:

ФВА-100/50

Ne pilnas komplektas

Sukant rankeną skalė rodo kiek kubinių metrų oro per valandą prateka šio smagaus aparato viduriais.

Skalė

Metas nešdintis

Grįžęs namo papasakojau sūnui apie šią mažą slėptuvę, parodžiau nuotraukas. Šis, aišku, užsidegęs laukė dienos, kada galės bent akies krašteliu viską pamatyti, bet nuvažiavus ten dar kartą, radome įėjimą šviežiai užrakintą… Gal ir gerai. Toks kiekis chemikalų neturėtų būti paliktas likimo valiai.

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė