Paslaptinga slėptuvė

Autorius:
Kategorija: Vilnius ir apylinkės

Visai atsitiktinai nuošaliame Vilniaus pakraštyje, apsuptame smėlėtų miškų, pastebėjome neįprastą kaimo sodybai vaizdą. Nuojauta neapgavo – vaizdingoje vietoje tarp senos sodybos pastatų Šaltojo karo metu buvo įrengtas, dabar savo paskirties nebeatliekantis, slaptas objektas. Ir tikrai ne toms trims kaimelio melžėjoms pieną šaldyti.

Tikslaus objekto numerio, šaukinio ar pan. žinių surinkti nepavyko, bet objekto svarbą liudija ne tik ant žemės paviršiaus esantys objektai, bet ir plakatai skirti ne civilinės saugos mokymams, o priminti čia turėjusiems veikti pareigūnams apie turimų slaptų žinių svarbą, budrumą ir t.t. Slėptuvėje, be radijorelinio ryšio įrangos, medicinos punkto, poilsio kambarių, generatorinės, san. mazgo ir kitų standartinių patalpų, buvo ir specialus kabinetas ministrų posėdžiams. Bendras požeminių patalpų plotas – apie 500 kvadratinių metrų.


Запретная зона (draudžiama zona)


„– La dieną, su Algirdu sujunkit!“


„– Tuojaus. Nedėkit ragelio.“


Ypač svarbu užtikrinti sklandų siurblio darbą


Antraip rezervuare bus avarija


Oro gaiviklis


50 kW slėptuvės širdis


Švytėjimas


„Neužrašinėk asmeniniame bloknote neskelbtinų žinių“


TSRS ginkluotųjų pajėgų rūšys


Teletaipas


До свидания

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Comments
  • STEPONAS
    Atsakyti

    Ar čia negali būti kažkas panašaus kaip Latvijoje, Ligatneje, ten yra išlikęs ekstremalių situacijų valdymo centras, iš kurio galėjo Latvijos vadovybė vadovauti iškilus kokiai ekstremaliai situacijai. Bet turbūt jūsų atrasta slėptuvė nėra tokia didelė kaip Latvijoje.

Jūsų nuomonė