Marsas Žemėje. Etna

Autorius:
Kategorija: Italija

Keistoka, tačiau niekaip nenurimstantis Etnos ugnikalnis iki šiol nusinešė tik kiek mažiau nei 100 gyvybių, o jo papėdė yra viena tankiausiai gyvenamų Sicilijos vietovių. Kuo ypatingi šie į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukti pragaro vartai?

Visuomet įdomu paskaitinėti ką apie mane dominantį objektą rašė jau nebeaktualios ir pasenusios enciklopedijos. Štai viena gražiausių mano bibliotekoje, tarpukariu išleista Waverley Encyclopædia labai trumpai ir aiškiai aprašo ugnikalnį. Nurodytos koordinatės juokingai apytikslės, bet jos veda ten, kur reikia ir labiau išsilavinusiam žmogui net tuomet įsivaizduoti apie kurią pasaulio dalį kalbama neturėjo būti sudėtinga.

Waverley Encyclopædia

Etna, arba Monte Gibello. (1) Vulkanas, Sicilija (37° 44′ N, 15° E); aukštis, 10760 pėdų (3280 m); viršūnė paprastai padengta sniegu; centrinės sritys apaugusios medžiais; papėdėje dirvožemis derlingas, auga vaisiai ir daržovės; stebėjimo punktas įrengtas apie 1000 pėdų (300 metrų) žemiau viršūnės; paskutinis išsiveržimas 1910. (2) Senovės miestas vulkano papėdėje; atrastas 461 m. prieš Kristų.

Vis dažniau prie šiukšlių konteinerių sutinkama, bet ne tokia ir nebenaudinga Tarybinė Enciklopedija teigia: „ETNÀ, veikiantis vulkanas Italijoje, Sicilijos saloje; aukščiausias Europoje. Aukštis 3340 m. Vulkano šlaituose yra >200 šoninių kraterių. Nuo 1500 pr. m. e. išsiveržė >130 kartų; didž. išsiveržimas buvo 1669.“

1669 m. Etnos išsiveržimas

Didžiausias užfiksuotas 1669 metų išsiveržimas prasidėjo kovo 11-osios naktį, kalnui pietinėje dalyje įtrūkus nuo papėdės iki viršūnės. Per mėnesį tekanti lava užklojo 37-40 kvadratinių kilometrų plotą, palaidodama ne tik pavienius ūkius, bet ir ištisus miestelius. Palikę namus gyventojai prieglobsčio ieškojosi Katanijos mieste. Išsiveržimo nesustabdė net masinės religinės apeigos. Lava balandžio mėnesį pasiekė miestą, tačiau tvirtos aukštos sienos nukreipė visa naikinantį srautą į Jonijos jūrą. Miesto fortifikacija išgelbėjo nuo tragedijos, bet lava po poros savaičių perkopė sienas. Laimei, slopstantis išsiveržimas didelių nuostolių miestui nepadarė. Košmaras baigėsi po 4 mėnesių, liepos 15 dieną.

Norint pakilti į maždaug 2000 m aukštyje esantį parkingą, reikia gerokai pavingiuoti
Kylant aukštyn augmenija žemėja ir retėja
Debesys čia dažniausia būna apačioje
Žavingi sieros nuspalvinti išspjautų uolienų tonai
Iki viršūnės dar visas kilometras aukštyn
Nei jūros, nei miesto papėdėje šiandien nesimato
Etna turi daugiau kaip 200 kraterių
Vienas iš 1892 metais susiformavusių kraterių
Kavinė prie Silvestri kraterio
Atrodo kaip molis, tik gerokai aštresnė ir kietesnė
Vėjas šiandien verčia iš kojų ir pučia kiaurai
Puiki vieta pažaisti gaudynių ir nusibrozdinti visą kūną. Tolumoje – grupė pagyvenusių vokiečių išeina susideginti
Fantastiško grožio papėdė

Nuotraukomis sunku perteikti gigantiško ugnikalnio dydį, jo kintantis aukštis dabar siekia 3357 metrus, plotas – apie 20000 hektarų. Pirmosios gyvenvietės nuo viršūnės buriasi maždaug 12-13 kilometrų spinduliu. O štai net nutolus 65 kilometrus ir užkilus į Lombardia pilies bokštą Enna miestelyje horizonte vis dar matomas šis nerimstantis gražuolis.

P.S. Pernakvoti ar praleisti pusdienį Ennoje tikrai rekomenduoju. Miestukas Sicilijos centre yra įsikūręs ant 900 metrų plynaukštės ir šen bei ten galima atrasti vietų kur žvilgsnis nekliudomas galės keliauti kilometrus. Yra galimybė netyčia apsistoti ir viešbutuke, kur horizonto nematysite, tačiau pasijusite lyg romantiško italų kino herojus. Tik nepamirškite vietinės picos ir vyno.

Vaizdas iš B&B Centro Sicilia balkono
Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė