Gražiausio įtvirtinimo beieškant. Artilerijos baterija Nr. 316

Autorius:
Kategorija: Estija

Užteko vienos atsitiktinai aptiktos nuotraukos, kad pasiryžčiau grįžti į ne kartą lankytą Hiiumaa salą Estijoje tik tam, kad rasčiau bene dailiausiai apžėlusį bunkerį. Paieškos nebuvo lengvos, bet vaisingos su kaupu ir, žinoma, saldžios.

Pradžiai įvesiu į kontekstą. Mano paieškų objektas, tai tik mažytė kruopelė didžiulės artilerijos baterijos komplekso, kurį per 80 metų kruopščiai paslėpė pakrantės pušynas. Tai nedidelis kulkosvaidžiams skirtas bunkeris, kurio nepastebėjau ankstesnėse išvykose.

Pradėkim nuo pradžių. Antrojo pasaulinio karo pradžioje (apie 1941 m.) Estijoje buvo pastatytos trys 180 mm artilerijos baterijos su dvigubais pabūklų bokštais. Viena Osmussaar saloje (Nr. 314), kita, dar žinoma kaip kapitono Stebelio baterija, Sõrve iškyšulyje Saremos saloje (Nr. 315) ir trečioji – Hiiumaa saloje, Tahkuna iškyšulyje. Ją dabar ir apžiūrėsime.

Baltijos rajono pakrantės artilerijos baterijos, 1941 m. situacija

316-oji artilerijos baterija buvo sudaryta iš dviejų artilerijos blokų MB-2-180, vienas nuo kito nutolusių 500 metrų atstumu. Tarp jų – slėptuvė su dyzeliniu generatoriumi. Atokiau nuo blokų linijos, pro kurią buvo nutiestas ir siaurasis geležinkelis, įrengtas dviejų aukštų požeminis ugnies kontrolės punktas, tolimatis bei dar viena generatorinė. Aplink artilerijos blokus išdėstyti keturi kulkosvaidžių bunkeriai. Vieną jų žūt būt turiu rasti.

Tad grįžkime į realybę. Įsivaizduokite, kad Hijumos salos miškais jojate žirgu, plaukus plaiksto švelnus vakaris… na ne. Gal tiesiog kratotės neasfaltuotu vieškeliu savo automobilyje visiškai suplukę, nes sugedo kondicionierius ir staiga akiratyje šmėsteli neva tai kažkokio šarvuočio liekanos. Jūs sustojate ir išlipę imate apžiūrinėti. Lažinatės su draugais iš estiškos ipos pakuotės, kad čia – nesėkmingos NSO operacijos liekanos. Bet vienas protingesnis Nieko Naujo puslapyje perskaito, kad tai tik šarvuotas tolimatis, kurį porą šimtų metrų nuvilko nuo jo kazemato stogo. Kaip tai net nebeįdomu…

Šarvuotas tolimatis voliojasi prie kelio Tahkuna–Lehtma
Čia Sabonis fotografavo, aš taip aukštai neiškeliu aparato
Kazemato stogas, ant kurio sukiojosi tolimatis
Įėjimas į tolimačio slėptuvę

Automobilį pasistatote čia, aikštelėje, greta nulaužto pasieniečių stulpelio ir negrabiai atkurtu supuvusios tarybų socialistinių respublikų sąjungos žemėlapiu.

Čia pat – kruvina žvaigžde pažymėtos durys į buvusią generatorinę. Jei atvažiavote nuo Lehtma uosto pusės, matėte ir dirbtinai supiltą Šaltojo karo laikų radaro kalvą.

Įėjimas į generatorinę

Ugnies kontrolės punktas

Už puskilometrio į šiaurę nuo artilerijos blokų įrengtas dviejų aukštų ugnies kontrolės punktas į kurį patenkama per dvi 85 ir 38 metrų ilgio poternas (tunelius). Kontrolės punkto viršuje pūpso šarvuotas bokštelis su angomis perimetro stebėjimui. Visai šalia, ant greta esančios slėptuvės stogo, sukiojosi šarvuotas tolimatis, kurį dabar matome aukštyn kojomis gulintį šalia žvyrkelio. Jis čia atsidūrė 1985 metais, kai pirminėje jo vietoje pastatė radarą.

Vienas iš įėjimų į ugnies kontrolės punktą
Poterna, vedanti į ugnies kontrolės punktą

Komandinio punkto kazematų nefotografavau, nes čia jau viską iššniuštinėjau anksčiau. Nuotraukos deja guli mirusiame diske. Gal kada pavyks prikelti. Minus antrame aukšte dar buvo nemažai išlikusios technikos, kurios neištempė metalo vagys. Pažiūrėkite, gal dar liko.

Šarvuotas stebėjimo bokštelis virš ugnies kontrolės punkto

Artilerijos blokai

Dvigubas 180 mm artilerijos įrenginys

Iki artilerijos blokų nuo ugnies kontrolės punktų kelias netrumpas, tad taupydamas laiką naudojau dviratį, nors jis tikrai nėra būtinas.

Jūsų žiniai, šių artilerijos blokų statybą itin sunkino labai pelkėta vietovė. Tai gana akivaizdu būnant vietoje. Vandens siurbliai statybų aikštelėje veikė be pertraukų. Nenutrūkstamai vos per penkias dienas turėjo būti išlietas ir betonas. Vieną artilerijos bloko monolitą sudaro net 6500 kubinių metrų gelžbetonio. Lubų storis – 2,7 metrai. Pats pabūklo įrenginys svėrė 375 tonas, jo šarvo storis – 203 mm. Įgula – 55 artileristai. Amunicijos atsargos – 408 sviediniai.

Visas šis sovietų vargas Estijos pelkynuose tapo beverčiu beveik iškart po įrengimo, kai 1941 metų spalį artilerijos blokai buvo susprogdinti. Jei neklystu, sprogdino patys rusai. Siurbliai sustojo ir kazematus užtvindė vanduo. Iš vieno artilerijos bloko 1953 metais vandenį pavyko išpumpuoti. Buvo demontuoti du dyzeliniai agregatai, kuriuos panaudojo Kärdla elektrinėje, tiekusioje elektrą nuo 1956 iki 1967 m. Artilerijos blokų viršutinės dalys 50-ųjų pabaigoje buvo supjaustytos ir išvežtos į metalo laužą.

Įėjimas į užsemtą pirmąjį artilerijos bloką
Nei guminiai, nei bridkelnės čia nepadės
Kažkas karo pabaigoje čia užsitagino
Artilerijos bloko akis
Šarvuoto dvigubo pabūklo vieta
Gruntiniai vandenys čia labai aukšti, supjaustyta tik viršutinė pabūklo įrenginio dalis
Atoslūgis
Įėjimas į tarp blokų esančią elektrinę per 50 mm objektyvą
Įėjimas į tarp blokų esančią elektrinę per 24 mm objektyvą
Potencialūs grybautojai, nevaikščiokite atbuli
Generatorinės kazematas
Plytos su įspaudais
Įėjimas į antrąjį artilerijos bloką
Antrasis artilerijos blokas. Sakote nesimato?
Štai, iš viršaus kiek geriau

Gražiausio paieškos

Tai ko gi vis tik čia atsibeldžiau?

Mečiau dviratį į krūmus ir jau nebetverdamas pasileidau per krūmus gilyn į pasakišką mišką. Vilties nedaug, bet privalėjau rasti tą itin fotogeniškai apžėlusį kulkosvaidžio DOT’ą ar ilgalaikį atsparos punktą, kaip jį bepavadinsi…

Jokio draugiškai išminto takelio čia nėra. Vienu momentu jau buvau bepasiduodąs, bet išniręs iš už dar vienos eglės skaros eglės pagaliau jį išvydau! Tokią fortifikaciją mėgstu labiausiai – nebepavojingą, nebenaudojamą, apdorotą laiko ir gamtos. Karas tai atgyvena, pirmuonių būdas spręsti neegzistuojančias problemas. Gaudžiau orą ir laksčiau aplink šį gamtos išpuoštą gražuolį kaip vaikas aplink pirmą dviratį. Svajonė išsipildė!

Įtvirtinta kulkosvaidininko pozicija

Tikslas pasiektas. Radau ko ieškojau. Dar vienas įsimintinas nuotykis į atsiminimų knygą.

P.S. Kažkas apžavėtas netoliese tvarkingai paliko kedukus. Grįžkite!

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Comments

Jūsų nuomonė