Labūnavos dvaro sodybos I-asis bokštas

Autorius:
Kategorija: Visa Lietuva

Dirbtinis intelektas vieniems jau šiandien yra puikus įrankis palengvinti darbą, ieškoti įkvėpimo, atverti naujas galimybes, kitiems – artėjanti pasaulio pabaiga ir menamas darbo netekimas. Tačiau pasaulis nenustojo suktis, o realybė – stebinti. Labūnavos dvaro bokštas – vienas tokių objektų.

Ilgai laukiau progos užsukti prie netoli Kauno esančio Labūnavos dvaro bokšto. Maniau, kad idiliškos sąlygos šiam mįslingam statiniui nėra tinkamos, o tądien kaip tyčia – nuo dabartinės iki laikinosios sostinės – nei tai rūkas, nei dulksna net įdienojus nesiruošė nusileisti.

Dabar.

Taip ir atsidūriau čia, kažkur vidurio Lietuvos laukų apsuptyje. Artėjančio ciklono Oto liežuviai vos pravėrus autotransporto duris vis taikėsi apsivyti kaklą, bet manęs taip lengvai nesugundysi. Pralaukęs mėlynąją valandą mečiau į dangų šviesą, įsmeigiau trikojį ir susidėliojau norimą kompoziciją. Dulksna nusprendė pakolaboruoti ir į kadrą pažėrė kelias dešimtis blyksnių. Ačiū jai už tokią netikėtą dovaną.

Labūnavos dvaro sodybos I-asis bokštas

Apie bokštą. Sakoma, kad niekas jau nebeatmena kokiam tikslui jis buvo statytas, bet gynybiniai elementai – dalis sumanymo. Su bokštu siejama viena ryškesnių istorijų, apie čia kūčiavojusius lietuvių partizanus, kurie 1946 m. kalėdų rytą okupacinės valdžios MVD karių čia buvo apsupti. Po dramatiško susirėmimo žuvo 11 laisvės gynėjų ir vos 3 okupantų pakalikai.
Šiek tiek stebina menki priešo nuostoliai, žinant, kad besiginantis turi pranašumą, bet nesu ekspertas ir mano komentaras būtų bevertis. Galimai toks rezultatas – bandymo prasiveržti iš apsupimo pasekmė.

Beje, netoliese yra antrasis, galimai mažiau įspūdingas dvaro sodybos bokštas, bet vis stiprėjantis lietus ir po žiemos kritiškai pažliugę laukai pasirodė ne itin patrauklūs palydovai bokšto apžiūrai.

Temstant
Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė