Kraštų dvaras

Autorius:
Kategorija: Visa Lietuva

Kiek Lietuvoje yra Kraštų? Tai galėtų būti vienas sunkiausių klausimų „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ žaidime, nes atsakymo veikiausiai nežinotų niekas. Viename tokiame „krašte“ yra gana simpatiškas, bet labai labai neprižiūrėtas dvaras, kuris turi teorinę galimybę atgimti.

Kraštų dvaro rūmai, apie 1960 m.

O štai ir atsakymas: Lietuvoje yra net aštuonios gyvenvietės pavadinimu Kraštai. Net keturios jų – Rokiškio rajone. Jei ieškosite šio dvaro, neprašausite pasukę link ežeriuko ne itin originaliu pavadinimu Padvarinis. Čia 1892 metais plačiai nenuskambėjęs Juozas Tupalskis ir pasistatė šiuos rūmus. Dvaro sodybą sudarė septyni pastatai: rūmai, ledainė, du tvartai, klėtis, kalvė ir nedidelis ūkinis pastatas. Kalvė ir didysis tvartas šių dienų nesulaukė. Nuo 1930 m. rūmuose veikė Kraštų pradžios mokykla. Po karo čia įsikūrė ir kolūkio kontora, veikė parduotuvė.

Kraštų dvaro rūmai, 1997 m.

1993 m. jau ilgą laiką nenaudojamus ir stipriai apleistus rūmus atgavo dvaro paveldėtojas Romas Tupalskis, tačiau reali būklė nuo to negerėjo. Iki 2021 metų. Mano mylimas ir ne kartą cituotas šiaurės rytų Lietuvos ruporas tuomet „Gimtasis Rokiškis“ informavo, kad aukcione už 72 tūkstančius eurų dvaro rūmus su 10 ha sklypu įsigijo NT paslaugų įmonių grupės įkūrėjas Mindaugas Vanagas. Jo seneliams po kolūkių griūties atiteko dvaro teritorijoje buvęs sandėlis. Naujasis savininkas pats ne kartą čia vasarojo vaikystėje, todėl šiam dvarui jaučia sentimentus. Ko verti M. Vanago užmojai parodys laikas.

Dvare lankiausi 2021 m. rugsėjo pradžioje, praėjus vos porai mėnesių po sandorio. Tikėjausi rasti eilinį dėmesio nesulaukusį nykstantį dvarą, bet maloniai nustebino teritorijoje verdantys darbai. Kažkas netoliese birbino krūmapjovę, ESO darbuotojai krapštė pro teritoriją einančią elektros liniją. Ne už ilgo prisistatė ir būrys darbininkų. Smalsiausias davė savo telefoną ir nurodė pasikalbėti su viršininku.

Kraštų dvaro rūmai
Čia turėtų būti gražus vaizdas į ežerėlį
Kraštų dvaro rūmų I aukšto planas
Vieną akimi rūmus kukliai stebi ledainė – anų laikų šaldytuvo atitikmuo
Kraštų dvaro ledainės brėžinys
Kraštų dvaro rūmų rūsio planas

Informacijos šaltiniai:

  • kvr.kpd.lt
  • I. Semaškaitė, A. Semaška „Lietuvos dvarų enciklopedija“
  • Gimtasis Rokiškis

Teksto ir vizualinės medžiagos autorius: Donatas Žvirblis

Projektą finansuoja
Lietuvos kultūros taryba

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė