Sluškų gatvės grindinys

Nieko naujo, bet būtina užfiksuoti. Tvarkant gatves ar inžinerinius tinklus neretai atveriamas ir ilgus metus po asfaltu tūnojęs grindinys. Taip neseniai nutiko ir vienoje trumpiausių – Sluškų gatvėje Vilniuje.

Sluškų gatvė šiuo metu leidžiasi link upės nuo sankryžos su Tado Kosciuškos gatve ir baigiasi po Žirmūnų tiltu šalia Šv. Petro ir Šv. Povilo bažnyčios. 1916 m. žemėlapio fragmente ji dar trumpesnė, apima tik nusileidimą iki upės pagal lenktą pastatą, supantį Sluškų rūmus. Toliau, įsivaizduok, tik pakrantės takas, kuris taip ir vadinosi – Längs dem Ufer – pagal krantą.

Sluškų gatvė, 1916 m. (Längs dem Ufer)

Po 1931 m. potvynio lenkų okupuotas Vilnius šioje vietoje suskubo tvarkyti kairįjį Neries krantą. Panašu, kad upė kėsinosi susigrąžinti vingio plotą, užpiltą ruošiant vietą Sluškų rūmų statyboms – masyviam pastatui iškilo reali grėsmė tiesiog nugarmėti į upę. Nuotrauka žemiau parodo kiek nedaug trūko iki tragedijos. Vienas pirmųjų darbų upės suvaldymui buvo polių sukalimas. Po to visą šį plotą reikėjo užpildyti gruntu, kuris į krantinę buvo gabenamas rankomis stumiamais vežimėliais, riedančiais laikinai nutiestais siaurojo geležinkelio bėgiais.

Neries reguliavimas Vilniuje Antakalnyje, 1932-1933 m.

2022 m. viduryje pradėti Sluškų gatvės rekonstrukcijos darbai, kurių metu atvertas lauko akmenų grindinys. Darbų metu tvarkomi inžineriniai tinklai, planuojama įrengti pėsčiųjų ir dviračių takus. Koks bus šio grindinio likimas nėra aišku, nes jis kaip vertybė, pasak KPD atstovės Gerdos Ožiūnaitės, nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos sprendimu pirmiausia turi būti įtrauktas į registrą. Reikia suprasti, kad tokio sprendimo dar nėra.

Sluškų gatvė dabar

Situacija kiek keistoka, nes tai iš dalies jau padaryta Vilniaus miesto istorinės dalies, vadinamos Antakalniu (unikalus kodas 16084) vertingųjų savybių apraše: „7.2.1.5. keliai, gatvės, aikštės, įvažiavimai, pravažiavimai, takai, jų tipai, trasos, dangos – gatvių trasos: T. Kosciuškos, Antakalnio, Sluškų, P. Vileišio, K. Būgos, K. Jauniaus, M. Dobužinskio, Olandų, L. Sapiegos, M. K. Paco, Vasaros, Pavasario, Saulės, Jūratės, Mildos g.“

Vertingomis laikoma dominuojanti šių gatvių danga – lauko akmenų grindinys, kuris dažnu atveju yra po asfaltu ir matomas tik jam vietomis jam susidėvėjus, t.y. kai atsiranda duobių. Neišvengiamai kils daug minčių ir klausimų, jei Sluškų gatvės grindinys bus išskirtinai pripažintas nevertinga ir nesaugotina savybe.

Sluškų gatvė, 1943 m. (Pabrzezna Antokolska)

1943 m. lenkiškame žemėlapyje gatvė vis dar įvardijama kaip Antakalnio pakrantės – Pabrzezna Antokolska. Tik punktyrų nebeliko – akivaizdu, kad užbaigus krantinės tvarkymo darbus, čia jau driekėsi ne takas, o gatvė.

Sluškų gatvės rekonstrukcijos darbai, 2022 m.
Sluškų gatvės grindinys

Mano asmenine nuomone, grindinys privalo būti išsaugotas. Čia panaudoti sąlyginai nedideli įvairiaspalviai laukų akmenys, kuriuos gludindami į Lietuvą atrideno tirpstantys ledynai. Tokių grindinių visoje Europoje nėra daug. Trumpa atkarpa ramioje istorinės miesto dalies gatvelėje neturėtų sukelti nepatogumų net didžiausiems bambekliams.

Nepakartojamas raštas

Dar vienas dėmesio nesulaukęs paveldo elementas – gatvės atitvarų stulpai.

Sluškų gatvės atitvarų stulpai

Jie aiškiai matomi 1933 m. Vaclavo Žylinskio nuotraukoje. Nuotrauka – informacijos bomba. Čia matome grandiozinių darbų užbaigimo įkarštį. Kadre fotografas sutalpino ir Sluškų rūmus, ir bėgius vežimėliams, ir akmenis (grindiniui, kranto tvirtinimui ar abiems?), ir dar galybę detalių. O dar kitas krantas… Medžių tik taip skystokai, tad, arbomaniakai, marš į televizijos bokštą – nuo jo puikiai matosi, kad Vilnius, tai kaimas miške. Netikite? Skrolinkit į apačią.

Gatvės atitvarai, 1933 m.

Štai tokie tie atitvarai, pavargę nusmurgę, bet stovi jau 90 metų.

Sluškų gatvės atitvaro stulpas

Neardykite grindinio. Ačiū.

P.S.

Va tiek to Vilniaus didmiesčio ir tėra – keli pastatai centriuky ir ten kažkur tolumoje Naujosios Vilnios brūkšnelis.

Vilnius – kaimas miške
Recommended Posts

Facebook komentarai:

Comments
  • Martynas
    Atsakyti

    Sprendimas dėl grindinio įtraukimo priimtas.

Jūsų nuomonė