Musée de l’Armée. Les Invalides

Autorius:
Kategorija: Kitos šalys

Prieš apsilankant šiame muziejuje Paryžiuje, suabejojau, ar tikrai verta čia eiti. Pasirodo, be reikalo. Muziejuje daugiau dėmesio skiriama ankstesniems laikams, nei XX a. kariniai konfliktai, bet nepaisant to, likau labai sužavėtas. Čia surinkta milžiniška įvairių laikotarpių ir tautų kovotojų šarvų ir ginklų kolekcija, niekada anksčiau neteko matyti taip detaliai išpuoštų šarvų. Paskutinio šimtmečio pasaulinius konfliktus menanti ekspozicija užima tik mažąją dalį muziejaus, bet nuosekliai apžiūrint kolekciją galima rasti ir įdomių retų eksponatų.

Trumpa muziejaus istorija

Invalidų rūmai, kuriuose įsikūręs muziejus, buvo suprojektuoti kaip ligoninė ir namai suluošintiems kariams. Rūmų projektą 1670 m. lapkričio 24 d. iniciavo Prancūzijos ir Navaros karalius Liudvikas XIV. Statybos truko šešis metus. Netrukus išaiškėjo ir nedidelis trūkumas – kovų nualintiems veteranams reikėjo maldos namų. Neįtikėtinai greitai klaida buvo ištaisyta ir jau 1679 metais buvo užbaigta Église Saint-Louis des Invalides koplyčia. Pabaigus veteranų koplyčios darbus, karalius netruko inicijuoti atskiros karališkos katedros Église du Dôme statybas, kuriai buvo numatyta garbinga vieta Invalidų rūmų komplekso centrinėje ašyje. 1840 metais po didžiuliu šios katedros kupolu visiems laikams atgulė Napoleono palaikai. Iškilminga palaikų perlaidojimo ceremonija įvyko praėjus net 19 metų po šio garsaus imperatoriaus mirties tremtyje Šv. Elenos saloje.

Rūmai savo pirminę funkciją išlaikė iki XX a. pradžios. Muziejus čia įkurtas 1872 metais – prie rūmų atidaryta artilerijos ekspozicija. 1896 metais darbą pradėjo Kareivijų istorijos muziejus. Abi šios įstaigos 1905 metais susijungė ir pasivadino Kareivijų muziejumi (Musée de l’Armée). Tuo pačiu metu veteranai buvo iškelti iš Paryžiaus.

Šiuo metu muziejuje saugoma pusė milijono eksponatų, tarp kurių rasite ginklų, artilerijos, šarvų, uniformų, paveikslų ir t.t. Visa ši kolekcija eksponuojama 12000 m² užimačiose erdvėse. Vienas iš masyvesnių eksponatų – lietuviams gerai pažįstamas Renault FT17 tankas.

Napoleonas Bonapartas

Bene vienintelis dalykas, ko nepadariau lankydamasis čia – nenuėjau aplankyti Napoleono kapo. Nepaisant to, pasisekė surasti vieną mažą tamsų kambarėlį, jame kabojo menkai apšviestas paveikslas, kuriame labai natūraliai nutapytas šis mažas aptukęs niekšelis.

Rūmų architektūra ir Šlovės aikštė

XIII-XVII a. ekspozicija

Du pasauliniai karai

Ekspozicija, skirta Prancūzijos karinei istorijai, apimančiai laikotarpį nuo 1871 iki 1945 metų.

Jei būsite Paryžiuje ir skiriate tanką nuo šarvuoto transporterio, būtinai čia apsilankykite.

Musée de l'Armée. Les Invalides

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Comments
  • GrK
    Atsakyti

    yra tekę čia praleisti gerą pusdienį 🙂 ir tai per prievartą ištempė mane iš ten 😀 Jei niekonaujo.lt domina, galiu pasiūlyt nuotraukų papildymui 🙂

Jūsų nuomonė