Vilniaus mįslės. Antena Olandų gatvėje

Autorius:
Kategorija: Vilnius ir apylinkės

Vos išmokę kalbėti klausiame: „Kas čia? O kas čia? O kodėl? O ką tai daro?“ Bėgant metams, natūralu, tokių klausimų užduodame vis mažiau. Bet štai vieną dieną pamatai kokį objektą ir vėl iškyla tie patys klausimai. Bandai ieškoti informacijos, klausinėti, vartyti knygas ir albumus, kyla pažinimo azartas… bet viskas veltui – atsakymų nerandi. Tikiuosi, pasidalinus nuotraukomis viešai rasis ir atsakymai, ar bent versijos.

Pro šią anteną kasdien pravažiuoja tūkstančiai, bet tik prieš nežinau kiek metų ją atradau atsitiktinai vaikščiodamas dar nepramintais takais, be žemėlapių pagalbos. Iš Olandų gatvės pusės ji beveik nematoma, nebent tiksliai žinai kur žiūrėti ir ko ieškoti. Vieta nėra visiškai užmiršta – čia, be abejo, užklysta šunų vedžiotojai, neturėtojai ką veikti ir t.t. ir pan.

1983 m. gen. štabo žemėlapio fragmentas

Vienintelis nenuginčijamas faktas yra 1983 m. genštabo žemėlapyje pažymėta aukštuma 178,8 (m). Objekto aukštis apie 15 metrų.

Niekur kitur jokios informacijos neradau. Na, dar galima paminėti, kad 2018-ais yra/buvo paslėptas GC lobis GC7KG0J.

Neatsakyti klausimai:

  • kas pastatė šią anteną / švyturį / bokštą?
  • kada pastatė?
  • kokia paskirtis, funkcija?
  • ar yra susijusių objektų (kokie tai objektai)?
  • koks prietaisas buvo pritvirtintas viršuje?

Šiek tiek labiau besidomintys Vilniaus istorija žino, kad Olandų gatvė nebuvo tokia tiesi, ji vingiuodama kilo ir leidosi perkopdama prasidedančią Antakalnio kalvų virtinę. Visai šalia šios aukštumos matosi ir buvusių sodybų, daržų vietos – tą išduoda nedideli išlyginti sklypeliai. Prie pat viršūnės dalis pietinio kalvos šlaito lyg iškąsta – čia karo pabaigose galbūt galėjo būti įrengtas stebėjimo punktas, laikinas blindažas ar pan.

Konstrukcija gana primityvi, bet tvirta, greitai surenkama. Metalo kampuočiai surišti varžtais. Konstrukcijai tvirtumo suteikia įstrižai įtemptų apvalių strypų tinklas, kas galbūt galėtų atmesti prielaidą dėl šio objekto atsiradimo pokario metais – tuo metu tikėtina būtų naudojami labiau statiški trosai.

Kas galėjo būti sumontuota viršuje? Bet kokios kylančios mintys neranda jokio logiško pateisinimo. Nei sąsajos su telegrafu, radiju ar oro uostu.
Neradau ir elektrifikacijos požymių.
Kam reikalingas vertikaliai pačiame centre įbetonuotas geležinkelio bėgis?
Iš arčiau patyrinėjus pačią viršutinę dalį, matosi, kad tai specialiai išlieta gan sunki metalinė detalė, vienas jos apatinis kampas nuskeltas. Ar tai kažkokio taiklaus šaulio nuopelnas, ar nelaimingas atsitikimas statant ar transportuojant?
Beje, jokių užrašų ar datų, įspaudų betone taip pat neradau. Gal reiktų apvalyti betoninius pamatus?

Leidžiantis nuo kalvos mane pasitiko būrys besipykstančių kėkštų (nesu ornitologas, galiu klysti ir dėl rūšies, ir dėl skleidžiamų garsų reikšmės).

Kėkštas?

Kalvos papėdėje stovi dar vienas keistas mažesnis objektas. Bet tai, spėju, kažkada buvo Laidojimo rūmų švieslentė. Matosi, kad iki jos buvo atvesta elektra. Pastatyta akivaizdžiai tarybiniais laikais – ant snarglių, pajudinus siūbuoja.

Buvusių žydų kapinių likučiai
Vilniaus laidojimo rūmai
Laidojimo rūmai. Suraskite anteną.

Labai laukiu Jūsų komentarų. Su spėjimais. Gandais. Faktais. Informacijos šaltiniais. Tikiu, kad kažkada galėsiu ramiai užmigti nesukdamas galvos, kas tai, kodėl ir kam?

Tiksli vieta čia:


Atsakymo ilgai laukti nereikėjo

Papildyta 2019-02-18 20:24

Jei būčiau bent 1% atidesnis, būčiau iškart atsivertęs žemėlapio sutartinių ženklų priedą ir neuždavinėčiau kvailų klausimų. Bet kaip sako kvailų klausimų nebūna, tik atsakymai… Žodžiu, pusė tiesos jau išaiškėjo. Tai yra geodezinis punktas, arba tiksliau – geodezinis ženklas su apsaugos zona, skirtas geodeziniams parametrams Žemės paviršiuje saugoti.

Štai šio punkto aprašo lapas (ačiū Sauliui Dreiniui):

Papildyta 2019-02-19 14:02

Михалыч Валдайцев sako, o Rudolf Messerschmitt patvirtina, kad čia kažkas buvo pasikoręs.

Rudolf Messerschmitt: „Vaikystėje galvojom, kad tai žaibolaidis, o užlipimas į viršūnę buvo dŗąsos įrodymas. …puiki vieta žaisti visokius to meto žaidimus 🙂 o vyresni eidavo puotaut su vyneliu ir mergom 🙂

Beliko išsiaiškinti kada buvo pastatytas.

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė