Memelio artilerijos baterijos

VLKK įnirtingai siūlo Klaipėdą vadinti ne Memeliu, o Mėmeliu, nes taip komisijos nariai pasidėję vašelius į šoną, mirkydami sausainukus į saldžią arbatėlę, nusprendė dar 97-ais. Nekreipdami į juos dėmesio praskriesime virš lietuvių užkariauto krašto ir apžiūrėsime kas liko iš to, ką vokiečiai pasistatė norėdami atremti priešo atakas – ką jie sėkmingai darė net tris mėnesius.

Vykdamas į Klaipėdą užsibrėžiau tikslą – žūtbūt nusigauti iki kiekvienos iš septynių išlikusių priešlėktuvinės artilerijos baterijų ir jas užfiksuoti nuotraukose iš oro. Viskas atrodo paprasta kaip du pirštus ap…ti , tik va čia pajūryje vėjas siekė 18 metrų per sekundę, o rudeninis lietus kėsinosi užeiti net nepasibeldęs. Man tokios sąlygos tinkamos – jei reikės, palauksiu, reikės rizikuoti, rizikuosiu. Na, o jei jau skaitote šį tekstą, reiškia ši oro žvalgybos misija buvo įvykdyta sėkmingai.

Kad būtų lengviau susigaudyti kas yra kur ir kur yra kas, sudėliojau žemėlapį su tikriniais to meto pavadinimais. Vienintelė Memel-Nord baterija išskirta kitokia ikona, nes jos komplekso projektas yra absoliučiai kitoks nei likusių šešių. Keturi, viena linija išrikiuoti, „15 cm SK L/45“ tipo Memel Nord pabūklai saugojo pakrantę nuo priešo iš jūros, jiems talkino 12,8 cm kalibro priešlėktuviniai, įrengti ant atskirų platformų. Šešiose priešlėktuvinėse baterijose buvo sumontuota po keturis 8,8 cm pabūklus.

Visos šios baterijos pusmėnuliu supa Memelio centrą, paversdamos uostamiestį ne kuo kitu, o tikrų tikriausia, sunkiai priešui įveikiama tvirtove.

Natūraliai gali kilti klausimas, o kam išvis fotografuoti šešias identiško projekto baterijas? Pamatę nuotraukas turbūt suprasite – visas jas skirtingai palietė pirmiausia karas, o vėliau – miesto plėtra, žmonių ūkinė veikla bei gamta. Visos jos – tokios pačios, bet kartu – be galo skirtingos.

Kelionę po įtvirtinimus pradėsime nuo Nord Mole ir, apsukę ratą pagal laikrodžio rodyklę, užbaigsime Memel Nord.


Flakbatterie Nordmolle

Ši baterija gali užsikabinti lankomiausios medalį. Kasdien lydėdami saulę, rinkdami gintarus ar akmenėlius pro ją praeina šimtai žmonių. Deja, ją fatališkai įsimylėjo jūra ir negailestingai bando pasisavinti.


Flakbatterie Dange

Kadaise tolimame atokiame priemiestyje ant kalvos išlieti gelžbetonio įtvirtinimai dabar atsidūrė pačiame privačių namų gyvenvietės centre. Iš šešių tokio tipo ji nukentėjo labiausiai. Regis, buvo bandoma žūt būt sunaikinti čia įsitvirtinusių miesto gynėjų pėdsakus, tačiau vokiškas betonas pasirodė tvirtesnis už naikintojų ryžtą. Dalis vienos pabūklo aikštelės atsidūrė privačiame sklype ir virto ne itin įspūdinga gėlių klomba.


Flakbatterie Löllen

Įdomaus likimo sulaukė Liolių kaime pastatyta, labiausiai į rytus nutolusi artilerijos baterija. Negaliu sakyti, kad ji atsidūrė ūkininko kieme. Tai greičiau labai neūkiško ir be galo apsileidusio žmogaus kiemas. Ar norėtumėte savo kieme tokių požemių? Būtų puiki žaidimų aikštelė.


Flakbatterie Götzhöfen

Iš sąvartyno persikelkime į visiškai sterilią aplinką. Ši artilerijos baterija yra bene dėkingiausia tyrinėjimui ir/ar išsaugojimui. Ji labai mažai nukentėjo ir yra gana geros būklės. Deja, nėra įtraukta net į kultūros paveldo objektų registrą. Kaimynystėje – dar vienas nykstantis reiškinys – metalinių garažų masyvas.


Flakbatterie Schweinsrücken

Kiaulės nugaros (Alksnynės) kompleksą profesionaliai slepia miškas, tačiau rasti jį nesunku – tarsi žymeklis vietą nurodo milžiniškas aukštos įtampos elektros stulpas. Nors dvi pabūklų pozicijos baterijoje pilnai susprogdintos, išliko keletas kitur nesutinkamų statinių. Tikrai verta aplankyti ir išnešti bent maišelių šiukšlių.


Flakbatterie Seestrand

Iš keturių pabūklo aikštelių čia liko tik viena, bet skurdi išorė slepia gana įdomią požeminę dalį. Čia užuovėją buvo radę ir sovietų pasieniečiai. Pasiimkite ne tik lastus, plafkes, bet ir prožektorių. Galime bandyti atspėti po kiek metų šią bateriją ims skalbti jūra.


Batterie Memel Nord

To pavadinimo, kuriuo vadina šią bateriją čia nerašysiu, nes tai yra visiška šių laikų folkloro nesąmonė. Man čia patinka, nes kaskart kažkas vis kitaip. Dabar jau kyla grėsmė artilerijos blokams. Manyčiau, pats laikas pagalvoti apie bangolaužį, nes smėlio – kiek beveši, tiek nuplaus. Fotografuoti čia buvo iššūkis, nes skraidyklė visu pajėgumu turėjo atlaikyti beveik 20 metrų per sekundę vėją ir jūros link skrido vėžlio greičiu.


Tikiuosi, ši neistorinė apžvalga nukreips jūsų kelionių maršrutus į išmintingą ir turiningą laisvalaikį.

Teksto ir vizualinės medžiagos autorius: Donatas Žvirblis

Projektą finansuoja
Lietuvos kultūros taryba

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė