Kauno hidroelektrinė

Autorius:
Kategorija: Visa Lietuva

Kaip vyko šios elektrinės statybos, ką slepia marių vanduo, kaip atrodo veikiantis hidrogeneratorius, ar elektrinėje tikrai kvepia braškėmis? Visus šiuos klausimus pabandysiu atsakyti ir tuo pačiu parodyti patalpas, esančias po marių dugnu.

Nors Kauno HE pagamina tik nedidelę dalį Lietuvoje suvartojamos elektros energijos, ji yra didžiausias atsinaujinančius išteklius gamyboje naudojantis energetikos objektas šalyje, pagaminantis daugiau nei 40% „žaliosios“ energijos.

Elektrinės statybos

Ar verta ką nors rašyti, kai galima pažiūrėti puikią dokumentinę video medžiagą?

Kas slypi Kauno marių dugne?

Jei įdėmiai žiūrėjote dokumentinę medžiagą, pastebėjote kertamus medžius, ardomas sodybas. Visa tai todėl, kad užtvenkus Nemuną pakilęs vanduo upės slėnyje natūraliai užlieja viską, kas yra žemiau užtvankos lygio. Taip po vandeniu atsidūrė sodai, keliai, kapinės, ne vienas kaimas, kurių didžiausias – Rumšiškės, perkeltos kiek atokiau, šalia dabartinio greitkelio Kaunas – Vilnius. Po vandeniu pradingo ir Rumšiškių piliakalnis. Aukščiau esančioje iliustracijoje, kurią dariau projektui „Nacionalinė Ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“, matome visus tuos pražuvėlius, apie kuriuos dabar net nesusimąstome.

Svarbiausios datos

1955 m.
prasidėjo hidroelektrinės statybos darbai

1955 m. liepos 19 d.
pertvenkta senoji Nemuno vaga, išsiliejo Kauno marios

1959 m. lapkričio 5 d.
įjungtas pirmasis hidroagregatas

1960 m. balandžio 18 d.
pasiekta projektinė hidroelektrinės galia (90 MW)

1975 m.
rekonstravus generatorius, elektrinės galia padidėjo iki 100,8 MW

2010 m.
baigtas elektrinės modernizavimo ir atnaujinimo projektas

2014 m.
siekiant įamžinti LR Prezidento Algirdo Brazausko atminimą Kauno hidroelektrinei suteiktas Algirdo Brazausko vardas

Chaltūra

Ne paslaptis, kad žmogus iš prigimties yra tinginys ir visą gyvenimą dirba tam, kad galėtų dirbti mažiau – viską tobulina, gerina, prisigalvoja įvairiausių išmaniųjų pagalbininkų įvairiausiose gyvenimo srityse. Yra daug žmonių kurie chaltūrina siekdami didesnės finansinės naudos mažesnėmis sąnaudomis – atlieka gautą užduotį atmestinai, dažniau parūkydami, bet už tą patį sutartą atlygį. Tai ypač populiaru, kai užsakovas nekompetetingas įvertinti atlikto darbo kokybę.

Taip atsitiko ir su šios elektrinės memorialine lenta A. M. B. garbei. Rodos lenta kaip lenta – yra Prezidento veidas, yra kažkas parašyta. Bet panagrinėkime atidžiau, ar tikrai nebuvo prichaltūrinta.

Prie teksto nesikabinėsiu. Man užkliuvo Prezidento atvaizdas. Kaip žinia, Prezidentas jau nebemindo mūsų žemės, tad buvo pasinaudota bene populiariausiu portretu randamu pagūglinus. Kitas žingsnis buvo tiesiog kelios pradinuko lygio operacijos Adobe Photoshop programa arba vieno mygtuko paspaudimas Adobe Illustrator. Na, dar šiek tiek pasikrapštyti prie peties ir plaukų reikia, bet tai smulkmena. Ir viskas!

Užtrukau penkias minutes. Paruošti maketą gamybai, įskaitant puodelį kavos ir cigaretę, užtrukčiau valandą. Tomas iš 6C klasės užtruktų tiek pat, nes jis nerūko ir negeria kavos, bet neturi minimalių skills’ų.

Suprantat apie ką aš? Vieni manys, kad burbuliuoju čia kaip elektrinis virdulys, bet man natūraliai pikta, kai žmonės chaltūrina ir tai jiems tampa įprasta. Galiu lažintis, kad į vienkartinio patrypčiojimo pagal muziką renginius jauni dizaineriukai ir -iukės įdeda gerokai daugiau Sugar & Spice & Everything Nice, nei buvo įdėta šiuo atveju.

Lai tam žmogui, kuris taip prichaltūrino, prisilietus prie pelytės (kompiuterio) ranka nuolat nutirpsta.

Statistika

Kauno HE vardinė galia 100,8 MW
Agregatai 4 x 25,2 MW
Debitas per turbinas 4 x 158 m3/s
Užtvankos ilgis 1530 m
Marių plotas 63,5 km2

Reportažas


Kauno hidroelektrinė. Turbinos sraigtas

Viduje, kaip ir Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje nustebino ideali tvarka ir švara.

Pati niūriausia vieta elektrinėje yra paskutinis aukštas po marių dugnu, apie 25 metrus žemiau marių paviršiaus.

Ačiū, kad žiūrėjot!

P.S.

Ar elektrinėje kvepia braškėmis? Ne, bet esant galimybei rekomenduoju čia apsilankyti.

Daugiau informacijos:

gamyba.le.lt

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė