Vilkėno dvaro rūmai

Autorius:
Kategorija: Visa Lietuva

Parduodamas Vilkėno dvaro kompleksas Švėkšnos pakraštyje. Rūmai, keturi ūkiniai pastatai ir 20 ha žemės ramiame gamtos kampelyje įkainoti vos 340000 eurų. Tokios sumos dabar tikimasi parduodant maždaug 200 kvadratinių metrų gyvenamo ploto namą ar kotedžą sostinėje. Yra viena sąlyga – šiam dvarui reikės be galo daug meilės ir investicijų.

Trumpa istorija

Iš vaikystės prisimenu frazę „Tu gal iš Švėkšnos?“, kuri būdavo akimirksniu pritaikoma bet kuriam suvėlusiam kokią riebesnę nesąmonę. Tuo metu buvo net baisu pagalvoti apie Švėkšną, nes vienintelė mintis apie ją buvo tik tai, kad ten į durnyną išveža nevispročius. Mes net neįsivaizdavome, kad Švėkšna yra nuostabaus grožio miestelis su įspūdinga bažnyčia, dvejais dvaro rūmais, parkais, užtvankomis, vandens malūnu ir t.t.. Taip, ten vis dar veikia Klaipėdos Jūrininkų ligoninės psichiatrijos skyrius, bet po miestelį niekad nelakstė išprotėję ligoniai kaip mes tuo metu įsivaizdavome.

Vilkėno dvaro rūmai, 1936 m.

Dvaras priklausė plačios, turtingos Lietuvos bajorų magnatų, grafų Pliaterių giminės atstovams. Tiek Švėkšnai, tiek dvarui kardinalių pokyčių metas buvo XVIII a. pabaiga – XIX a. pradžia. Tuo metu pastatyta ir dabartinė Švėkšnos bažnyčia, kurios didžiąją statybų išlaidų dalį padengė būtent grafai Adomas ir Aleksandras Pliateriai, neatlygintinai išdegė plytas bei čerpes savo plytinėse, tiekė kitas statybines medžiagas. Tuo pačiu laikotarpiu pastatyti ir rūmai-vila netoli bažnyčios bei atokiau įsikūrusio Vilkėno dvaro rūmai. Tikslia šių rūmų užbaigimo data nurodoma 1897 m. – ši data pažymėta ant rūmų pietinio fasado, tarp bokšto laiptinės langų.

Vilkėno dvaro sodyba, 1952 m.

Natūralu, kad grafas Aleksandras Broel-Pliateris stadiono ir krepšinio aikštelių rūmų parteryje nebuvo numatęs, jie atsirado vėliau, 1940 m. sovietų vadžiai dvarą nacionalizavus. Paskutinė dvarininkė Janina Pliaterienė išsikėlė į malūną, tačiau netrukus susirgo ir mirė Kaune.

1944 m. dvaro rūmuose veikė karo ligoninė, o 1945 m. čia įkurti Švėkšnos vaikų namai.
1958 m. buvęs dvaro arklidės pastatas rekonstruotas ir pritaikytas mokyklai.
1959 m. Švėkšnos vaikų namai perorganizuoti į Švėkšnos internatinę mokyklą, 1967 m. į Švėkšnos sanatorinę mokyklą-internatą.
Nuo 1979 m. sodybos teritorijoje pastačius naują mokyklos pastatą dvaro rūmai liko tušti.
1993 m. dvaro rūmai ir parkas grąžinti Pliaterių paveldėtojai Laimei Felicijai Pliaterienei (1921-2015).
2007 m. paveldėtojos lėšomis buvo atlikta rūmų išorės restauracija.

Po Laimės Felicijos mirties Švėkšnoje esantis grafų turtas atiteko trims paveldėtojamas, du kurių gyvena JAV. Prasidėjo sunkios turto dalybos. Nuspręsta turtą parduoti ir pinigus pasidalinti. Vila „Genovefa“ neparduodama, ją paveldėtoja iš Lietuvos nori pasilikti savo žinioje. Šiuo metu parduodami tik rūmai su greta esančiais ūkiniais pastatais.

Rūmai

Neorenesanso stiliaus rūmai pastatyti 1897 m., fasadas paskutinį kartą atnaujintas 2007 m. Pastatas dviejų aukštų su rūsiu ir neįrengta palėpe. Vakarinėje pusėje įkomponuotas apžvalgos bokštelis. Interjero likučiai puikiai atspindi kokia turtinga ir skoninga buvo Pliaterių giminė.

Rūmai iš vakarų pusės
Šiaurinis fasadas
Neprižiūrimas parkas glaudžiasi vis arčiau rūmų
Lietuvos bajorų magnatų, grafų Pliaterių giminės herbas
Marijos Ciechanowskos, grafo žmonos šeimos herbas
Ąžuolas pietinėje rūmų pusėje
Lietuvos TSR architektūros paminklas
Įėjimo portalas su Pliaterių herbu
Holas. Rūmuose trys laiptinės, kitos dvi – kuklesnės
Pirmojo aukšto išplanavimas anfiladinis – iš prieškambario ratu galima apeiti visą aukštą
Nei lubų, nei grindų
Viena puošniausių rūmų patalpų
Rūmų statytojo Aleksandro Pliaterio ir jo žmonos Marijos Ciechanowskos giminių reljefiniai herbiniai kartušai ant lubų
Povu padabintas supraportas
Karnizo fragmentas
Rozetė ir polichromija ant lubų virš šviestuvo
Rūmuose neliko nei vienos iš 19-os krosnių bei židinių 
Dar vienas puošnus supraportas
Parketas galimai sovietinis, nes po juo regis būta dar vieno sluoksnio
Židinio nėra
Lubų grožis
Koks proto ubagas gali ramia sąžine lupti laidus tokiuose rūmuose?
Vieninteliai išlikę krosnies likučiai
Radę pas ką sodyboje ar pirtyje tokius koklius drąsiai skambinkite 112 arba praneškite KPD
Kolūkinė grožio samprata. Netikiu, kad šis voleliu išpeckiotas trafaretas mena bajorų laikus
Dar viena rozetė
Grindų plytelės
Pirmo aukšto užkaboriai
Lipame į antrą aukštą
Laiptai į antrą aukštą
Ką jums primena šie ornamentai?
Antro aukšto išplanavimas – koridorinis dvipusis
Čia vaizdai gerokai liūdnesni
Užmūrytos durų angos, nėra grindų
Medinės sijos
Kai kur sutrūkinėjo sienos
Ne kartą matytas tinkavimo būdas
Bokšto laiptinė
Bokšto laiptinė
Palėpė
Rūmai iš viršaus

Rebeka išvyko į Palangą

Internetai, tame tarpe ir KPD kaip susitarę rašo, kad 1913 m. rūmų šiaurinėje pusėje pastatyta prancūzų skulptoriaus Huberto Louis Noelio skulptūra „Rebeka“ – tobulų kūno formų į skraistę įsisupusios mitinės vandens nešėjos skulptūra. Nežinau kodėl minimas būtent šis skulptorius, jei ant postamento nedidelėmis raidėmis įrėžta „J. Dechin (Jules Déchin) Paris“ – garsus prancūzų skulptorius, minėto Noelio patėvis (beau-père). Neturiu paaiškinimo.

Kaip bebūtų, vargas Rebekai – nevispročiai jai nulaužė ranką, sukūlė nosį. Tik vargu ar šie proto ubagai žinojo, kad tikroji marmurinė Rebeka dar 1981 metais spjovė į viską, sėdo į sunkvežimį ir išvažiavo į Vilnių pasigražinti, o po kosmetinių procedūrų, t.y. restauracijos nebepanoro grįžti į Švėksną ir įsikūrė Palangos parke, pietinėje Tiškevičiaus rūmų pusėje, kur iki šiol užpakalį šildo žvelgdama į Gintaro muziejaus lankytojus. Vilkėno dvaro parteryje, deja, stovi tik skulptūros kopija.

Rebeka
25, 1913 m. birželio 2 d.

„Švėkšnos Naujienos“ 2013 metais rašė, kad ši marmurinė skulptūra yra dukterų dovana auksinių vestuvių proga tėvams. Esu linkęs tuo abejoti, nes auksinės vestuvės švenčiamos po 50-ies metų santuokos, o romėniškas skaičius ant postamento reiškia 25.

Parkas, kiti pastatai

1952 m. nuotraukoje matome dar gana aiškius ir tvarkingus dvaro parko kontūrus, vienišą ąžuolą priešais rūmų pietinį fasadą. Šiuo metu dėl ilgametės nepriežiūros parkas virto chaotišku miškeliu su tankia alėja, nuo rūmų link tvenkinio vedančia pro Rebekos skulptūros kopiją.

Vilkėno dvaro sodyba, 1952 m.
Vilkėno dvaro parkas dabar
Kelias, vedantis nuo tvenkinio į rūmus
Tiltelis per užtvanką
Pusiau sugriuvęs tiltelis per užtvanką
Vilkėno dvaro sodybos antras namas
Vilkėno dvaro sodybos antras namas
Vilkėno dvaro sodybos antras namas
Vilkėno dvaro sodybos antras namas
Vilkėno dvaro sodybos arklidė

Labai tikiuosi, kad šis žavus dvaras ras naujus šeimininkus ir atgims naujam gyvenimui, o Švėkšnos miestelis niekada nekels asociacijų su durnynu.

Informacijos šaltiniai

Recommended Posts

Facebook komentarai:

Jūsų nuomonė